Marcus Aurelius “Cercetează structura lucrurilor din lume şi învaţă a deosebi în ele materia, forţa activă şi scopul lor.”
Locuința reprezintă colțul nostru de lume, este un vis pentru care dedicăm mult timp, energie, resurse financiare. Cel puțin 8-12 h în fiecare zi le petrecem acasă. Prin urmare, locuința este o componentă importantă a vieții noastre, este un loc de care ne atașăm și în care ne odihnim.
Conceptul de locuire este reglementat de multe legislații, normative, condiții tehnice, de context, de amplasament. Legea nr. 114/1996 stabilește principalele componente ale unei locuințe, fie casă sau apartament. Pe lângă aceasta există norme referitoare la sănătate, mediu, vecinătăți, confort termic, regulamente locale și de urbanism care au ca scop o locuire mai bună.
Scopul acestui articol este de a oferi o serie de 10 instrumente simple pentru verificarea preliminară a unui plan, a unui spațiu destinat locuirii. Acest articol simplifică și rezumă o parte din noțiunile din domeniu a.î. să învățăm să analizăm obiectiv, să câștigăm timp și să reușim să clasificăm opțiunile pe care le avem. Apoi să luăm decizii raționale. Aceste 10 instrumente au la baza ruleta, matematica pentru calcul lungimi, suprafețe și volume.
Adesea, după cuvântul suprafață nu este precizat de care este. De reținut este că Suprafața construită nu este egală cu Suprafața utilă sau Suprafața locuibilă. Între acestea diferențe sunt majore!
Dacă vorbim de deviz și bugetul investiției, vorbim de suprafețe construite, care includ și pereții exteriori și interiori. Suprafața utilă este cea pe care o folosim efectiv și la care este important să ne raportăm când dimensionăm și mobilăm un spațiu interior. Între suprafața construită și cea utilă, diferența poate fi și de 20-30% în funcție de anul construirii, de grosimea pereților, de sistemul constructiv.
Suprafața utilă se obține prin adunarea suprafețelor camerelor unei case.
Suprafața locuibilă rezultă din suma ariilor camerei de zi și a dormitoarelor.
Suprafața construită înglobează toate încăperile, balcoanele, logiile, cotele parte din spațiile comune, precum și suprafața pereților interiori și exteriori.
Legea locuinței prezintă pentru fiecare încăpere dimensiuni minime astfel încât aceasta să poată fi folosită confortabil, să poată fi ușor de mobilat, să asigure volumul de aer necesar pentru fiecare persoană.
De exemplu pentru 4 persoane într-o locuință, rezultă următoarele suprafețe utile
Din motive de dimensiuni ale pieselor de mobilier ale unui dormitor, suprafața de numai 12 m² este destul de mică pentru nevoile actuale. Recomandarea este ca un dormitor să pornească de la 14-16 m² utili.
În cazul unui spațiu deschis, în care bucătăria, locul de luat masa și camera de zi sunt gândite împreună, suma acestora conduce spre o cameră de minimum 28 m².
Pentru o bucătărie cu insulă, este necesar să majorăm suprafața acesteia din motive de funcționale. Recomandare este de a avea minimum 16 m² dedicați bucătăriei care de multe ori este centrul fiecărei petreceri. Pentru optimizarea fluxurilor, forma de pătrat ajută mult.
În plus, pentru o casă mai este necesară cel puțin o cameră tehnică, iar aceasta pornește de la minium 7-8 m² în funcție și de dimensiunea totală a casei. De asemenea, sunt urile și următoarele spații:
• Spălătorie/uscătorie – 7 m²;
• Cămară închisă alăturată bucătăriei – 5-6 m²;
• Vestibul - 5-6 m²
Una dintre cele mai mari probleme actuale ale clienților noștri care decid să își construiască ei o casă este insuficiența spațiilor pentru depozitare. Peste 90% din temele de proiectare pe care le definim prevăd spații de depozitare precum: nișe, dressinguri, dulapuri, cămări, debarale.
Ce este important pentru a putea amplasa un dulap cu o dimensiune standard este să existe o nișă adâncă de 60 cm a.î. să se poată așeza un umeraș. Ideal este spațiul în care se poate amplasa un dulap este să fie multiplu de 60 cm pentru a putea folosi sisteme uzuale de mobilare.
În funcție de destinația încăperilor sunt necesare spații de depozitare pentru: intrare-vestibul, dormitoare, pe holuri, nișă sau zonă dedicată pentru mașina de spălat rufe, uscător, coșuri de rufe, detergenți, aspirator, produse de curățenie.
Și pentru bucătării se aplică aceeași modulare pe 60 cm, tot pentru eficiență și confort.
Lumina joacă un rol esențial pentru confortul locuirii și pentru sănătatea noastră. Un spațiu cu multă lumină naturală va fi perceput ca fiind mai mare. Studiile arată că mai mult de 80% din timp îl petrecem la interior.
Fiecare cameră de locuit are nevoie de soare, aer proaspăt, vedere deschisă spre exterior. Lumina sudului, de vest și de est este potrivită mai ales pentru camerele de zi. Dubla orientare aduce un plus și din punct de vedere al ventilației naturale.
Rezolvarea racordării la apă și canalizare la o rețea publică este în continuare o problemă în multe zone, inclusiv în jurul marilor orașe în care s-a construit foarte mult în ultimii 30 de ani.
Multe zone rurale duc lipsă de infrastructură de apă și canalizare. De asemenea, există multe situri izolate, cu peisaje foarte frumoase, dar fără posibilitate fezabilă de rezolvare a utilităților.
În funcție de zonă, investiția pentru a avea apă, canalizare și electricitate pe o parcelă poate ajunge la mii de euro. Sfatul este să se ia în calcul aceste aspecte de la început.
Un exemplu simplu în acest sens este lățimea holurilor de minimum 1.20 m conform legii locuinței. Acest “detaliu” are implicații pe ergonomie și ușurința de a folosi spațiile. În caz contrar, chiar și un mobilier obișnuit poate fi o problemă de montaj.
Dacă aveți nevoie într-o zonă și de un dulap, de exemplu la intrare, atunci dimensiunea minimă este de 180 cm (120 cm hol + 60 cm dulap)
De asemenea, dimensiunea de 120 cm permite ca două persoane să poată trece ușor una pe lângă cealaltă.
Pentru confortul locuirii și pentru sănătatea noastră, pentru a respira, legea prevede ca fiecare cameră locuibilă să aibă un volum minim de 15 mc/persoană.
De exemplu, suprafața minimă a unui dormitor de 12 m² este corelată cu înălțimea minimă de 2.55 m a unei camere , rezultând 12 m² x 2.55 m = 30,6 m³, deci poate fi folosit de maximum 2 persoane.
Dacă înălțimea este mai mică, cu numai 10 cm, atunci nu mai rezultă 30 m³ și senzația o să fie de lipsă de aer, de spațiu apăsător și mic.
Atunci când optăm pentru acoperiș înclinat, rezultă fie un pod, fie o mansardă în funcție de destinația și de înălțimea liberă la interior a spațiilor rezultate. Podul nu este un spațiu locuibil spre deosebire de mansardă. Pentru putea fi folosită, mansarda are nevoie de o înălțime liberă de utilizare pentru circulații mai mare de 1.90 m. Atenție că la o mansardă, suprafața utilă este considerată numai cea care are o înălțime peste 1.90 m. De asemenea, mansarda este un spațiu încălzit și care necesită o bună termoizolare.
De ce sunt necesare distanțe (retragerile ) de minime față de limita de proprietate ?
Sunt mai multe motive care țin de însorire pe toate laturile, riscul de incendiu, protecția la zgomot, intimitate. Regulamentul de urbanism prevede de obicei pentru o casă parter cu etaj o retragere de 3-5 m față de limitele de proprietate.
Dacă vorbim de clădiri înalte precum blocurile, atunci distanțele dintre clădiri se majorează.
O casă, un apartament reprezintă o investiție pe termen lung. Este bine să nu vă grăbiți, să analizați mai multe opțiuni, fiecare cu plusurile și minusurile aferente. Un aspect important al confortului de zi de zi este accesul facil la transportul în comun, magazine, parcuri, școli, spitale, locul de muncă.
Este necesar să verificați actele, documentele care stau la baza construirii precum autorizație de construire, avize, acorduri, cartea tehnică a construcției, documentele privind lucrările ascunse, etc.
Prin urmare, fiecare dintre cele 10 principii are mai mulți pași la rândul lor și sunt doar o analiză preliminară. Scopul este de a vă ajuta să faceți deosebiri între opțiunile pe care le aveți și să alegeți informat și din punct de vedere tehnic. Fiecare pas necesită atenție, timp și răbdarea de a decide privind pe termen lung.
Fotograf proiecte prezentate arhitect Sabin Prodan
Text blog arhitect Elena Ștefănescu
Proiectele prezentate ca ilustrare sunt realizate de echipa Studio ae
.