Profesor universitar, arhitect Ion Vlahu “Până când fiecare școală nu va avea grupuri sanitare decente, nu vom fi o țară civilizată. Civilizația începe de la băi. ”
Urmele primelor camere distincte destinate băilor datează de peste 3000 de ani î.Hr. Siturile arheologice din Europa și Asia poartă urme ale acestora. Romanii au dus băile la rang de artă și le-au răspândit în dată cu expansiunea în teritoriile Imperiului.
Deși cunoscute de mii de ani, băile continuă să fie o problemă pe care este necesar să o analizăm în cadrul fiecărui proiect: de la infrastructură și sistemul de aprovizionare cu apă și cel de canalizare până la detalii vizibile și ascunse, cromatica finisajelor, alegerea dintre numeroasele obiecte sanitare care există astăzi.
Am selectat câteva proiecte pe care le consider reprezentative și care pot fi inspirație prin care exemplific o parte din elemente importante pentru proiectarea și amenajarea băilor.
În cazul acestui apartament, am reamenajat cele două băi și clienții și-au dorit o atmosferă cu accente industriale.
Pentru baia mică am ales o faianță albastru marin închis cu inserții maro-ruginiu, gresie cu aspect metal ruginit. Pentru a delimita vizual zona de mașină de spălat și uscător, am propus un perete de separare finisat cu plăcuțe de cupru tratat pentru utilizarea în medii umede.
Peretele din cupru este un element comun ambelor băi. În baia cu duș am folosit peretele finisat din cupru pentru a separa vizual toaleta de restul băii. Din intrare, obținem o perspectivă în care lavoarele sunt accentul și sunt dimensionate generos.
Obiectele sanitare, lavoare, toalete sunt din ceramică albă din gamele Geberit. Pentru utilizarea cât mai bună a spațiului, vasul de wc are și funcțiune de bideu. Pentru un plus de design la nivel obiect, am propus lavoare fără prea plin.
Pentru baia mare, finisajele pentru pereți și pentru pardoseli au fost de tip mozaic prefabricat gri cu aspect patinat.
Oglinzile sunt realizate pe dimensiune pentru ambele băi și sunt folosite și pentru a amplifica vizual spațiile. Peretele din cupru se oglindește și de dublează ca prezență vizuală și se percepe ca accent vertical al compoziției.
Pentru baia mare, am definit trei zone pentru depozitare: polițe deasupra rezervorului ascuns încastrat, dulap în zona celor două lavoare și sub lavoare. De asemenea, în zona dușului există o poliță și o banchetă.
Bateriile sunt montate în perete și astfel blatul celor două lavoare rămâne liber și se poate curăța ușor. Rămâne loc pentru obiectele mici din viața de zi cu zi a unei băi.
Pentru baia mică, depozitarea se află în mobilierul pentru lavoar.
Încălzirea se realizează confortabil, printr-un covoraș electric montat sub gresie în ambele băi.
O atenție deosebită am abordat-o tipului de rigolă pentru duș astfel încât să poată fi montată în grosimea existentă a șapei.
Sanitare – la montajul bateriilor în perete este necesar să se execute structura ascunsă în perete pentru prinderea acestora și buna funcționare.
Pentru sediul Geberit România un subiect important l-au reprezentat băile existente funcționale astfel încât să facă parte din showroom în care să expună vârful de gamă al colecțiilor și să expună diversele sisteme de instalații care rămân de obicei ascunse.
Ca detalii, am modulat pereții astfel încât pentru finisaje să rezulte un număr întreg de plăci și să nu fie necesar să se taie plăci de faianță sau de gresie în șantier. Spațiul lavoarelor este compartimentat separat de cel al toaletelor și oglinda reflectă peisajul montan care se află pe peretele opus lăsat liber.
Fiind grupuri sanitare care se folosesc de zona de birouri, de la început am ales modelul de dispensare pentru hârtie și săpun, accesorii care să nu perforeze finisajele. Bateriile lavoarelor sunt speciale pentru zone publice având un sistem de prindere ascuns în peretele de rigips și este rezistent în caz de smulgere sau vandalizare. De asemenea, bateriile sunt prevăzute cu senzor, ceea ce presupune și racord electric.
Iluminatul este liniar între lamelele din tavan care sunt la fel ca în showroom și iluminat punctiform pentru fiecare lavoar și fiecare toaletă.
Băile funcționale au pus accent pe transparență, igienă, montaj corect chiar dacă acesta rămâne ascuns.
Pentru cele 4 băi ale unei case eficiente energetic am imaginat un concept general pe care l-am declinat și adaptat apoi pentru fiecare baie.
Am utilizat finisaje fără rosturi tip microciment, monocrom, lemn, iar iluminatul arhitectural însoțește direcțiile compozițiilor și oferă o atmosferă mai caldă fiecărei băi.
Pentru toate băile am propus o cromatică neutră formată din tonuri de gri și accent de lemn. Zonele de duș sunt delimitate vizual prin finisajul de lemn propus, aduce natura la interior și ideea de saună și loc de relaxare.
Fiind vorba de o casă nouă, zona pentru mașina de spălat, coșul pentru rufe, detergenții, toate se află separat într-o nișă închisă adiacentă uneia dintre băi și am separat funcțional zonele.
Obiectele sanitare, lavoare, toalete sunt din ceramică albă și toate bateriile și accesoriile sunt negre. Am mizat pe contrastele dintre alb/lemn, alb/gri închis, lemn/gri închis.
Oglinzile sunt înconjurate de o lumină difuză, iar într-una dintre băi ascunde și un dulap de depozitare.
Depozitarea a fost un subiect important pentru fiecare dintre cele patru băi.
Ca detaliu, în zona dușului, acolo unde existau ghene de instalații care au suficientă adâncime am propus nișe încastrate în grosimea peretelui.
Tot mobilierul este suspendat astfel încât să se poată curăța ușor pardoseala.
Indiferent de dimensiunea pe care o are o baie sau grupul sanitar, aceasta este o piesă esențială a unei clădiri. Pe de o parte este de rezolvat partea funcțională și pe de alta, partea estetică prin care spațiul băii se transformă într-o oază de relaxare.
Fotograf proiecte prezentate arhitect Sabin Prodan
Text blog arhitect Elena Ștefănescu
Proiectele prezentate ca ilustrare sunt realizate de echipa Studio ae
.