Cum arată procesul de proiectare casă? Construirea unei locuințe presupune parcurgerea unui traseu cu zeci de pași, decizii, materiale, limitări, opțiuni. Pentru a realiza acest vis, este crucial să urmezi procesul de proiectare casă, rezultat dintr-un mix de experiențe succesive, legislații, tradiție și bune practici. În acest context, articolul propune o prezentare structurată în 5 elemente principale pentru etapa de proiectare. La baza fiecărei construcții de succes se află un proiect bine gândit.
Sunt multe exemple de case, interioare, detalii, finisaje pe care le vedem online. Multe ne plac. Dar nu înseamnă că se potrivesc și stilului nostru de viață. Întrebarea dificilă este cum aleg? Cum decid ce îmi place, ce mă reprezintă, ce mă face să mă simt bine acasă.
Apoi, întrebarea mai profundă este analiza amintirilor și a comparațiilor pe care le facem. Luăm cu noi sau păstrăm casele în care am locuit și cărora le-am zis acasă. Instinctiv, comparăm viitorul cu experiențele locurilor pe le-am trăit. Casa la care visăm este mereu mai frumoasă, mai mare, are o parte aspirațională. Casa reprezintă un punct important în decursul vieții noastre în care vom investi mult timp, energie, povești, emoții și creativitate.
Gândiți-vă în ce spații v-ați simțit bine și ce contează cu adevărat. Scrieți ce vă place și fiți atenți la activitățile de zi cu zi pentru care aveți nevoie de spații dedicate. Pornind de la cele funcționale cum ar fi spații de depozitare, număr dormitoare, cum să fi bucătărie cu insulă fără insulă, închisă, deschisă, dacă vă place să dați petreceri cu mulți invitați, dacă lucrați de acasă și aveți nevoie de un spațiu de birou, la spații pentru hobby-uri sau pentru relaxare.
Le Corbusier, celebrul arhitect francez considera că “exteriorul este expresia interiorului”.
Pentru definirea nevoilor și dorințelor ajută și ghidarea de către un arhitect care vă va pune întrebările astfel încât să definiți împreună obiectivele și ce este mai important.
Cine ma ajuta în procesul de proiectare casă? Fiecare arhitect sau birou de arhitectură colaborează cu ingineri de structură, ingineri de instalații, ingineri topometriști, ingineri în geotehnică și verificatori. Proiectele sunt complexe, așadar este esențial să aveți o echipă completă pentru coordonare și identificarea celor mai potrivite soluții.
Arhitectul coordonator vă va îndruma și explica pașii necesari din punct de vedere birocratic: de la certificatul de urbanism, avize, acorduri, autorizație de la primărie și toate câte sunt de bifat.
Arhitectul este cel care ține legătura și conduce întreaga echipă de proiectare care de cele mai multe ori depășește 10 ingineri și arhitecți implicați pe respectivul proiect. El este cel care are imaginea de ansamblu și cea de detaliu în același timp. De exemplu, chiar și modificări aparent minore pot influența tot proiectul. Modificarea dimensiunii unei ferestre în șantier duce către reautorizarea, refacerea proiectului de structură, a detaliilor și a balanței energetice.
În șantier greșelile costă foarte mult dacă se sar pași și nu se respectă procesul încă de la proiectare.
Procesul de proiectare casă este format de o succesiune de pași consecutivi prin care trecem. De la idei, gânduri, emoții, imaginație, la acțiuni concrete care se vor transforma în schițe, planuri, forme, volume, iar apoi în cantități, materiale de construcții. Toate acestea vor fi puse împreună pe teren pentru o perioadă lungă de timp. Casele vor supraviețui vieților noastre. Deci, nu este doar o nevoie imediată, este o moștenire pe care o lăsăm generațiilor viitoare și o responsabilitate de a construi pe termen lung.
Este esențial să nu sărim etape. Procesul începe cu conceptul, apoi implică gândirea, calcularea structurii, instalarea și arhitectura detaliilor. Trecem apoi la obținerea autorizației de construire, avizelor și acordurilor necesare. Realizăm proiecte pentru execuție, care servesc drept mijloc de comunicare pe șantier pentru constructor. Deși implică mulți pași, materiale și decizii, abordăm fiecare etapă separat, concentrându-ne pe imaginea de ansamblu.
O execuție bună a casei are la bază un proiect bun și respectarea proceselor de transformare a materiei !
De exemplu, detalii care fac diferența. Pentru a monta un parchet într-un interior este necesar ca parchetul să fie adus în spațiu cu două săptămâni înainte, spațiul să nu aibă umiditate ridicată, temperatura la care se lasă și se montează în cameră să fie cea de folosire uzuală (min 18 grade). Dacă se montează parchetul într-un interior cu umiditate mare și la temperatura de 5, parchetul va absorbi umiditatea și se va deforma.
Există citatul “Roma nu s-a construit într-o zi”. O casă este și despre răbdare, tradiție, măiestrie, durată, fascinație, stoicism. Ne transmite că o clădire care ne inspiră se obține prin timp, prin faceri, refaceri, transformări ale materiei care devine arhitectură.
Admirăm și acum arhitectura Romei antice, dar de puține ori ne gândim la timpul necesar, la efortul colosal de a pune piatra, betonul, lemnul în forme care să urmărească cele trei principii definite de Vitruviu: FIRMITAS, UTILITAS, VENUSTAS. În continuare aceste principii sunt valide: REZISTENȚĂ, UTILITATE și FRUMUSEȚE. Referindu-ne la VENUSTAS, aceasta principiu este necesar a fi înțeles ca echilibru între formă și funcțiune, proporție, măiestrie, armonie.
Este important să facem diferența între preț, buget și valoarea care rezultă la finalul șantierului.
O clădire veche are valoare chiar dacă nu mai știe nimeni cât a costat acum 100 de ani sau mai mult, ce monedă se folosea atunci. Valoarea clădirilor rămâne. Observați clădirile vechi și detaliile care fac diferența și care ne plac. Clădirea face parte din cultura unei comunități, familiei care o folosește.
Valoarea unei clădiri depinde de resursele financiare pe care le alocăm de la început, fără a fi singurul factor. La creștere valorii unei clădiri contribuie și cele trei principii de bază: rezistență, utilitare și frumusețe.
La fel ca în orice demers pe care îl inițiem, și în construcții bugetul influențează buna desfășurare a întregului proces. Avem nevoie de timp, de resurse financiare pentru a obține calitatea pe termen lung.
Având în vedere că o casă nu se construiește peste noapte și contextul din ultimii ani, este important să gândim pe termen lung și să fim pregătiți să-l suplimentăm pe parcurs.
Se spune că fiecare drum lung începe cu primul pas. La fel și în proiectarea și construirea casei la care visăm. A construi este un demers complex în care fiecare element contează la final, inclusiv cele care nu se văd. Este ca un haos controlat în care organizăm, ordonăm, structurăm ideile și devin apoi materiale efective. În etapa de proiectarea casei, sute de articole de materiale necesare, de la cele vizibile la cele care rămân ascunse (de ex. listele de cantități de materiale). Etapele majore și apoi detaliile necesare, respectarea ordinii și timpilor fiecărui pas ne ajută să putem parcurge informațiile, să construim bine pe termen lung.