La nZEB expo au fost prezentate numeroase subiecte de interes: concepte urbane, transferul de tehnologie in executie, proiectarea 3D si executia prin printare a cladirilor. De asemenea, au fost evidențiate și povestile de succes ale beneficiarilor caselor pasive.
In iunie 2024, peste 150 de companii din domeniul proiectarii si constructiei caselor eficiente energetic s-au adunat la Romexpo pentru un eveniment de trei zile. La acest eveniment au fost prezentate cele mai noi solutii din domeniul constructiilor eficiente energetic. Avand in vedere numarul mare de subiecte si informatii, prezentul articol se rezuma la 10 tendinte principale structurate pe categorii.
Echipa Studio ae utilizeaza VR pentru proiectele sale si a prezentat astfel arhitectura unei case eficiente energetic intr-un mod inovativ si interactiv. Vizitatorii au experimentat arhitectura casei eficiente energetic intr-un mod apropiat de imaginea finala, cu posibilitatea de a modifica si analiza parcursul luminii pe parcursul zilei, schimbarea anotimpului, etc. Pentru multi dintre vizitatori, a fost prima experienta de acest tip de integrare a VR-ului cu arhitectura si designul.
Una din atractiile evenimentului a fost imprimanta 3D care a lucrat pe tot parcursul expozitiei la printarea unui perete din lut al unei case, utilizand un brat robotic cu sapte axe. Acest tip de tehnologie duce mai departe ideea de BIM, Buildign Information Modeling. Practic, se trece la executia elementelor unei cladiri fara a mai folosi planuri. Modelul 3D devine astfel informatia IN ? pe care o preia imprimanta 3D si contruieste la scara 1 la 1.
Carlos Moreno este urbanist, cercetator, consilier al Primariei Parisului, preocupat de sustenabilitatea oraselor si a teritoriilor si a fost prezent la eveniment ca speaker. A sustinut la nZEB o conferinta dedicata orasului apropiat de oameni și de locuitorii sai.
La conferinta au fost prezenti arhitecti, urbanisti, dezvoltatori, reprezentanți ai autoritatilor. Imbunatatirea calitatii vietii urbane si a spatiilor urbane se poate face numai printr-un efort comun, iata una dintre concluzii: Orasul umanist este cel apropiat de oameni si de nevoile lor.
Multe dintre standuri au fost din zona de instalatii. Pompe de caldura cu coeficienti de performanta ridicata (COP), panouri fotovoltaice, panouri solare, sisteme de incalzire prin pardoseala, ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme de automatizare, etc. Deja pentru fiecare tip de instalatii exista multi producatori in piata care au solutii compatibile.
Folosirea pompelor de caldura in spatii existente sau spatii mici poate fi problematica. Si in acest caz, producatorii de echipamente au venit cu solutii si modele adaptate. Unul dintre producatorii de pompe de caldura a venit cu o solutie in care unitatea interioara se poate insera in mobila de bucatarie si placa in acelasi material cu mobila de bucatarie. Poate inlocui cu succes locul centralei cu gaz. De asemenea, exista pompe de caldura si pentru piscine si ajuta la reducerea consumului de energie pe care il generaza.
Multe dintre standuri au fost dedicate lemnului, producatorilor de structuri de tip timberframe sau de tip CLT – Cross Laminated Timber. Structura din lemn (indiferent ca vorbim de timberframe sau CLT) are avantajul prefabricarii, controlului calitatii in fabrica si reducerea timpului de executie in santier. Deja casele din lemn devin o optiune tot mai des intalnita si in Romania.
Producatorii de materiale de constructii au venit cu imbunatatiri semnificative ale produselor din portofoliu din punct de vedere al performantei energetice fie ca vorbim de ferestre, termoizolatii, caramizi cu goluri, etc.
Remarcabila ca inovatie este tabla cu celule fotovoltaice care produce si energie electrica. Cu aceelasi material se ating doua obiective. O data invelirea acoperisului si impiedicarea intrarii apei in cladire si producerea de energie electrica folosind energia soarelui.
Vorbind despre case eficiente energetic, nu putem omite imporanta executiei corecte a fiecarui detaliu. Multi profesionisti din domeniu dar si viitori clienti au fost interesati de partea practica si au participat la ateliere si workshopuri demonstrative pentru a afla cum se realizeaza un anumit detaliu. Atelierul de dulgherie unde se realizau imbinari si chertari a fost foarte popular.
Cele patru machetele scara 1:1 au prezentat detalii de travee (secțiuni prin peretii exteriori) si sisteme structurale diferite: timberframe, CLT, beton armat cu zidarie cu caramida cu goluri. Unele machete au exemplificat inchiderea cu acoperis sau tip terasa (plat). Acestea au reprezentat baza multor discutii si explicatii oferite vizitatorilor curiosi sa inteleaga principiile de buna practica si de buna executie.
Machetele prezentau inclusiv detalii care raman ascunse privirii: hidroizolatii orizontale, hidroizolatii verticale, termoizolarea fundatiilor, sistemele de incalzire prin pardoseala, detaliile de imbinare ale acoperisului cu peretele, mai multe tipuri de termoizolatii.
Ce mai este important de menționat este ca detaliile de proiectare sunt foarte importante pentru o buna executie. Proiectul integrat si complet reprezinta baza pentru o bună executie.
In general, pentru o casa eficienta energetic sau nZEB sunt necesare cel putin 30-40 de detalii adaptate si personalizate.
In orice proiect sunt multe perspective care nasc povesti, iar in constructii beneficiarii sunt personajele principale. Expozitia nZEB a adus in prim-plan cinci povesti ale beneficiarilor de case pasive. Aceste povesti includ dificultatile intalnite, reusitele obtinute, resursele investite si strategiile urmate pe parcursul santierului. De asemenea, s-a pus accentul pe respectarea metodologiei standardului de casa eficienta energetic. Povestile au fost mai recente sau mai indepartate, urmarind si ce se intampla in timp si ce confort aduce o casa pasiva dupa un an, trei sau cinci de locuire.
In concluzie, cladirile viitorului vor folosi tehnologii in toate etapele, de la proiectare la executie, mentenata si monitorizare. Concepte precum cel de standard de casa eficienta energetic, care consuma cu pana la 90% mai putina energie, erau acum cativa ani destul de futuriste. Astazi sunt proiecte si idei construite, finalizate si sunt dovada ca se poate construi mai bine.