Studio AE

@ Aleph News | Reabilitarea Teatrului Bulandra

PNRR | reabilitare | New Bauhaus Wave | art-deco | stil neo românesc | valoare culturală

În luna februarie 2023 s-a anunțat aprobarea bugetului prin PNRR pentru renovarea clădirii Teatrului Bulandra, sala Izvor. Arh. Elena Ștefănescu a răspuns în direct întrebărilor jurnaliștilor Aleph News.
Clădirea se află pe maul stâng al Dâmboviței și a fost construită în perioada anilor '30 într-un stil eclectic prin elemente neo-românești și elemente de art deco, stiluri caracteristice perioadei dintre cele două războaie mondiale.
Proiectul original a fost semnat de arhitectul Ioan Taianescu și ințial clădire s-a numit Palatul Ligii Culturale. De remarcat este modul prin care clădirea se integrează la nivel urban, prin racordarea celor două străzi. Specific stilului art-deco, colțul este evidențiat: volumul cilindric joacă rol de capăt de perspectivă și reper, creează o ierarhie în raport cu fațadele laterale.
La nivel de detalii observăm ancadramentele ferestrelor, cornișa, elemente specifice stilului neoromânesc.
Pe lângă valoarea arhitecturală a clădirii, importanța acesteia este dată mai ales de activitatea teatrală recunoscută la nivel internațional și marcată de personalități precum Lucia Sturdza Bulandra, Liviu Ciulei, Lucian Pintilile, Andrei Șerban.

Video emisiune știri
Sursa: 
Aleph News
Data: 18 februarie 2023
< >

Rămâneți la curent. Direct la subiect.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down