Studio AE

Casa Cu-Minte

Brănești | Ilfov
teren 1000 m²
230 m² construiți

O casă pe Pământ

Arhitectură & design | Studio ae
Structură & PHPP | Inginerie Creativă
Instalații | RENSO

Brănești | Ilfov
teren 1000 m²
230 m² construiți

Context

Situată în aria de protecție a unui sit arheologic din perioada neolitică din Ilfov, casa cu-minte este despre așezarea în teritoriu cu liniște, calm, privind spre natură și lumină. Este despre simplitatea arhetipală a caselor.

Concept

Orientarea față de punctele cardinale a generat soluția de principiu și am ales împreună cu beneficiarul ca toate cele trei dormitoare să fie orientate spre est, să se bucure de lumina de dimineață. Fiecare cameră are multă lumină naturală. Casa se desfășoară doar la nivelul parterului și se deschide către sud și către grădină. Dispunerea în anfiladă a spațiilor creează o tranziție de la spațiul public al străzii către zona de grădină care are loc inclusiv pentru un solar.

De la nivel concept, idee, până la proiectele tehnice de structură, instalații obiectivul de eficiență energetică a fost urmărit și obținut.  

Astfel, centrul casei este dedicat zonei de zi formată din bucătărie, living și locul de luat masa care joacă rolul de centru de greutate nu numai al casei, dar și a familiei.

În plan, dimensiunea casei este de aproximativ 10 m x 20 m,  ca proporție poate fi exprimată ca două pătrate alăturate cu latura de 10 m. Volumul este compact pentru a obține pierderi de căldură cât mai puține și din motive de eficientizare și a bugetului.

Eficiență energetică

Pentru reducerea consumului de energie, am elaborat numeroase detalii pentru execuție, prin grosimea termoizolației, prin buna etanșeitate, prin sisteme de umbrire cu obloane ascunse în grosimea peretelui, prin calitatea tâmplăriilor. La nivel instalațiilor s-au realizat următoarele: pompă aer-apă, centrală de tratare a aerului cu recuperare de căldură, panouri fotovoltaice. Toate acestea conduc la un consum mai mic de 30kwh*m²/an.

Tehnologie

Conceptul de casă smart s-a concretizat prin automatizări pe iluminat, controlul  senzorilor de temperatură. Toate fazele și proiectele de specialitate au fost realizare folosind BIM: arhitectură, structură, instalații.

Casa cu minte este despre ceea ce nu se vede din exterior sau de a părea. Casa cu minte este despre a fi împreună, despre lumina interiorului și conofortul locuirii care se simte. Casa cu minte este despre ce însemană acasă și despre apropierea de pământ și natură, față de esența și frumusețea locuirii.

Echipa

Beneficiari remarcabili
Arhitectură arh. Matei Dumitrescu, arh. Andrei Ștefănescu | Studio ae - architecture & evolution
Verificator arhitectură prof. dr. expert arh. Ana-Maria Dabija
Structură & eficiență energetică ing. Octavian Timu, ing. Marius Șoflete | Inginerie Creativă
Instalații electrice, sanitare, termice, ventilații : ing. Szeles Tofalvi Nandor | RENSO
Studiu geotehnic ing. Valentin Neacșiu
Ridicare topografică ing. Iulian Șandru
Design interior arh. Ruxandra Vașcovici & Andrei Ștefănescu | Studio ae - architecture & evolution
Grafica prezentare arh. Cătălina Roșu

"Mulțumiri echipei minunate de la studio ae și colaboratorilor pe care știți să îi alegeți pe măsură. Munca voastră e minunată și vă suntem recunoscători pentru ceea ce ați și am construit împreună! Zilnic!"

Liliana L.

Beneficiar locuință eficientă energetic , Ilfov

Studio AE
chevron-downarrow-leftarrow-right