Vizionaring reprezinta o serie de evenimente organizate lunar de AGIR, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania. Temele abordeaza subiecte de interes din stiinta si tehnologie.
In data de 10 aprilie a avut loc prezentarea sustinuta de arhitect Andrei Stefanescu, cofondator Studio ae – architecture & evolution si arhitect Catalina Rosu. Tema a fost Tehnologia in gestionarea santierelor.
Schimbarea si adoptarea AI in constructii porneste de la proiectare. Sectoarele precum aviatia, aero-spatiala si cel militar sunt exemple in care aceste tehnologii sunt deja folosite si integrate de mai multe decenii.
Sunt multe idei care au evoluat de-a lungul timpului. Prezentarea a adus in prim plan istoria conceptelor precum BIM, Open BIM, IFC, VR, AR, XR, MR, AI si robotica.
BIM este un mod de lucru colaborativ prin definitie care a aparut in anii 1983 cand s-a lansat programul soft CATIA. Acesta a fost primul program de proiectare 3D si conceptul de 3D continua sa evolueze.
In functie de gradul de colaborare si de centralizare a informatiilor si a trasabilitatii acestora exista mai multe niveluri:
Preocuparile actuale vizeaza integrarea optima a diferitelor programe si softuri de proiectare BIM. Scopul este asigurarea trasabilitatii, importarea si expertarea informatiilor si transferul acestora in etapele de executie si mentenanta. Vorbim in viitor de o carte tehnica digitala.
In plus, managementul informatiei este esential pentru utilizarea corecta a instrumentelor digitale. Adoptarea noilor standarde internationale face, de asemenea, parte din acest sistem complex de gestionare a datelor.
Sunt 4 faze majore si in fiecare tehnologia schimba modul de lucru:
Industry Foundation Classes este un mod de comunicare intre diferitele si multiplele softuri de proiectare de arhitectura, structura, instalatii, drumuri, etc. ca mod de comunicare intre diferitele softuri de proiectare de arhitectura, urbanism, de structura, instalatii, drumuri, etc. Practic, modelul BIM este o macheta digitala a unei cladiri, o imensa baza de date care poate contine informatii de la armatura structurala pana la mobilier si echipamente.
Principala calitate a modelului de tip BIM este ca toate informatiile se afla intr-un singur loc, intr-un singur fisier, cu obiecte si informatii interconectate.
Realitatea augmentata este o tehnologie care suprapune informatii digitale sau elemente virtuale pe lumea reala. Aceasta se realizeaza de obicei prin intermediul unui dispozitiv, cum ar fi un smartphone, o tableta sau o casca AR. Spre deosebire de realitatea virtuala (VR), care ii cufunda pe utilizatori intr-un mediu complet virtual, realitatea augmentata imbunatateste mediul real prin adaugarea de continut digital care interactioneaza cu mediul fizic si il completeaza.
Pe scut, enumeram si clasificam cateva dintre aplicatiile de AR pentru dispozitive mobile
AR pe baza de markeri
AR fara marker si cartografiere spatiala
1. BIM si vizualizare: Platformele de modelare a informațiilor pentru cladiri (BIM) au adoptat realitatea augmentata pentru a vizualiza proiectele arhitecturale si planurile de constructie in contexte reale, imbunatatind colaborarea si procesul decizional.
2. Aplicatii in sit: Instrumentele de realitate augmentata sunt din ce in ce mai mult utilizate pe santierele de constructii pentru planificarea amenajarilor, controlul calitatii si comparatiile cu stadiul de executie, imbunatatind eficienta si reducand erorile.
3. Formare si siguranta: AR imbunatateste protocoalele de formare si siguranta a lucratorilor prin simularea scenariilor de constructie si prin furnizarea de indrumari in timp real.
AR permite arhitectilor si inginerilor sa vizualizeze si sa interactioneze cu modele 3D in timp real in spatii fizice. Prin suprapunerea modelelor digitale peste mediile existente, AR imbunatateste intelegerea spatiala si ajuta la luarea deciziilor in timpul fazei de proiectare.
VR – Virtual Reality
Realitatea Virtuala reprezinta o simulare generata pe calculator a unui mediu tridimensional iar utilizatorii pot interacționa cu ajutorul unui echipament specializat, cum ar fi o casca VR. Aceasta ii cufunda pe utilizatori intr-un mediu complet sintetic, izolandu-i de lumea fizica. Sistemele VR urmaresc adesea miscarile capului si ale corpului pentru a oferi o experienta realista si interactiva in cadrul mediului simulat.
MR – Mixed Reality
Realitatea mixta imbina mediile reale si virtuale pentru a produce noi medii si vizualizari în care obiectele fizice si digitale coexistă și interacționează în timp real. MR nu ii cufunda pe utilizatori complet intr-un mediu simulat, cum face realitatea virtuala. In schimb, MR combina elemente din lumea fizica si cea digitala. Aceasta combinatie imbunatateste experienta utilizatorului prin integrarea fluida a continutului virtual in cadrul realitatii. Aceasta tehnologie cuprinde un spectru de la realitatea augmentata (AR), care suprapune informatii digitale pe lumea reala, pana la experiente virtuale complet imersive.
XR – Extended Reality
Realitatea extinsa este un termen general care se refera la realitatea augmentata (AR), realitatea virtuala (VR) si realitatea mixta (MR). Tehnologia este menita sa combine sau sa oglindeasca lumea fizica cu o "lume geamana digitala" capabila sa interactioneze cu aceasta, oferind utilizatorilor o experienta imersiva prin faptul ca se afla intr-un mediu virtual sau augmentat.
Conceptul de inteligenta artificiala acopera multe arii si cercetari. Exemplificam cateva dintre aplicatiile actuale care pot fi folosite in constructii si care au caracter de pionierat.
Spot
ATLAS
KR CYBERTECH
SAM - Semi-Automated Mason
Hadrian X
Ai in constructii: cum vom folosi aceste instrumente? Ce noi competente vor fi necesare pentru cei din domeniul constructiilor? Se va construi doar ceea ce pot executa robotii?
Acestea sunt intrebari la care suntem invitati ca arhitecti, ca societate sa reflectam si sa gandim cum va arata viitorul mediului construit.