Un element de baza pentru atingerea standardului de casa NZEB (Nearly Zero Energy Building - Cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero) il reprezinta anvelopanta formata din peretii exteriori, usi si ferestre. Ferestrele sunt elementul care transforma dorinta de „cladire luminoasa” in realitate. Ferestrele aduc lumina la interior si reprezinta un element principal pentru sanatatea oamenilor si starea de bine.
Acest articol rezuma doar o componenta a conceptului de casa NZEB, ferestrele, care fac parte din tamplariile exterioare, puncteaza o parte din principii fara a epuiza subiectul.
Va recomandam si parcurgerea articolului: https://studioae.ro/blog/casa-nzeb-cum-se-poate-obtine-acest-standard/
Acum, cand avem atatea optiuni de sticla, de rame, de producatori, cum alegem corect ferestrele pentru o casa NZEB?
Tamplariile reprezinta elemente arhitecturale de constructie formate din usi si ferestre. Fiecare element, fie fereastra, fie usa, reprezinta un sistem format din toc, rama si foaia mobila (fixa la unele ferestre). Daca vorbim de ferestre foia este transparenta, din sticla si lasa lumina sa treaca. Ferestrele pot fi fixe sau mobile. Pe langa aportul de lumina naturala, ferestrele mobile permit o buna ventilatie aerului sa intre la interior.
Pe langa toc, rama, sticla, din alcatauirea unei ferestre mai fac parte sisteme de balamale, sistemele de inchidere, maner pentru deschidere si alte accesorii.
In 2022 a fost publicat anexa la Ordinul OMDLPA nr. 1315/2022 care se numeste Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii. Acesta se coreleaza cu alte normative, cu cerintele privind securitatea la incendiu, programul de arhitectura (functiunea cladirii), eficienta energetica, regulamentele locale de urbanism, etc.
In piata de constructii exista multe materiale si optiuni pentru tocurile si rame:
Aerul este un bun termoizolator si sistemele si solutiile tehnice au evoluat. Oamenii au observat ca ferestrele duble sunt mai performante din punct de vedere al eficientei energetice decat o fereasta simpla. La cladrile vechi, deseori intalnim ferestre duble. Apoi, in timp, tehnologia a permis ca subansamblu geamul de tip “termopan”.
Geamul termopan este un ansamblu format din doua sau mai multe foi de sticla care au intre ele un strat de aer/gaz inert (de aproximativ 0.5-1 cm) si marginea acestuia este inchisa cu o bagheta speciala astfel incat sa sigileze gazul la interior. Caracteristica din punct de vedere al eficientei energetice este data de sandwich-ul transparent, iar gazul aflat la interior sporeste semnificativ performata, si reduce transferul termic intre exterior si interior.
Performata sticlei se masoara prin coeficientul Ug care reprezinta indicele de tranfer termic prin sticla ( U glass)
Pentru a creste performanta de izolarea termica a vitrajului, se mai pot adauga pe staturile de sticla diverse depuneri cum ar fi tratamentele lowE (pelicule cu emisivitate scazuta). Efectul principal al acestor pelicule consta in respingerea radiatiilor infrarosii. Practic, caldura emisa de sursele de incalzire din casa (in spectrul radiatiilor infrarosii) este respinsa inapoi catre incapere, si o cantitate mult mai mica de caldura este pierduta catre exteriorul casei in timpul iernii.
Pe langa factorul de transfer termic, vitrajul mai are si parametri care descriu: emisivitatea; transmisia luminoasa; reflexia luminoasa; energie solara transmisa; energia solara reflectata; factorul solar. Toti acestia au intr-o oarecare masura impact asupra eficientei energetice a ferestrei.
De exemplu, prezentam ca ordin de marime comparativ diferite alcatuiri.
Deoarece aerul este un bun termoizolator, producatorii au dezvoltat profile care au in sectiunea lor goluri de aer, denumite „camere”. Rolul acestor goluri de aer si asezarea lor in sectiunea profilului este de a intrerupe transferul termic intre mediul exterior si interior, ceea ce in limbaj comun i se spune „ruperea puntii termice”. Practic se micsoreaza pierderile de caldura prin materialul ramei ferestrei si se obtine o eficienta mai mare. In prezent exista diverse profile de la 3 camere pana la 8 camere. De retinut este ca important nu este numai numarul de camere, cat si corelarea cu ceilalti coeficienti ai unei ferestre.
Nu exista o corelare intre numarul de camere si performantele ramei, cu alte cuvinte daca are mai multe camere nu inseamna ca rama este neaparat mai buna.
Performata profilului ramei se masoara prin coeficientul Uf care reprezinta indicele de tranfer termic prin rama (U frame)
De exemplu, prezentam ca ordin de marime comparativ diferite profile:
Pentru un profil doar din Al masiv de 5 cm grosime, rezulta Uf = 4,405 W/(m²*K), iar prin golurile din profile si dispunerea acestora se imbunatateste performanta pana la Uf = 1.5 W/(m²*K)
Coeficientul Uw priveste in ansamblu alcatauirea ferestrei si este cel care conteaza in calcul eficientei energetice a cladirii. Coeficientul Uw este influentat de tipul de vitraj folosit, coeficientii acestuia de performanta si de tipul de profile utilizate.
Tabloul de tâmplarie este parte a proiectul tehnic de arhitectura care insumeaza toate ferestrele si usile si prezinta detaliat si sumarizat caracteristicile fiecarei tamplarii in parte. Pentru fiecare element sunt descrise detaliat, numerotate, dimensiuni, pozitie, culoare, rezistenta la foc, numar bucati, sens de rotire, numar de foi de sticla, tratamente speciale pentru sticla (sablare, tipul de securizare), cuantificate astfel incat sa fie preluate de producator si executate conform cu viziunea si conceptul general.
Din punct de vedere al rezistentei la foc, asemanator cum vorbim despre sistem in cazul eficientei energetice, similar vorbim de rezistenta la foc la nivelul intregului ansamblu. Pentru functiuni de obicei publice, cu un numar mare de persoane sunt indicatii inclusiv pentru rezistenta la foc a fiecarei ferestre si usi din tablou.
Pentru a asigura eficienta energetica, etanseitatea ferestrelor, inchiderea zonelor de imbinare cu garnituri este un detaliu care face diferenta. Vorbim atat de etansare la aer, cat si la apa, si zgomot.
Sunt foarte multe optiuni si cand vorbim de ferestre. Pentru a alege, este necesar sa corelam informatii care tin de destinatia cladirii, scenariul de securitate la incendiu, eficienta energetica, buget, producatori care ofera agrementele tehnice necesare, garantia pe care o ofera, vecinatati, intimitate si alte particularitati semnifictive. Pentru a alege, este necesar sa filtram informatiile si specificatiile.
Oferim mai jos cateve exemple generice:
Nu exista cladiri, case si viata fara ferestre! Sunt o componenta a calitatii vietii noastre,a starii de bine si a sanatatii. Ferestrele si alcatuirea acestora au devenit o stiinta in sine motivati fiind de a obtine cladiri luminoase care pasteaza o legatura permanenta cu exteriorul. Pentru a sti sa alegem este important sa intelegem detaliile care fac diferenta, sa le comparam informati si sa folosim in siguranta cladirile pentru a va bucura de privelistea si bucuria pe care o ofera fereastra.
V-ar mai putea interesa si articolele de mai jos:
https://studioae.ro/blog/casa-nzeb-cum-sa-alegi-termoizolatia/
https://studioae.ro/blog/ce-inseamna-eficienta-energetica/
https://studioae.ro/blog/ce-inseamna-eficienta-energetica/https://studioae.ro/blog/5-masuri-eficiente-pentru-reducerea-consumului-de-energie-a-constructiilor-noi/