Studio AE

Multiplele avantaje ale folosirii tehnologiei în proiectare și construcții

Tehnologiile viitorului pentru proiectare, BIM (Building Information Modeling), 3D-VR, au prins viteză în arhitectura și construcțiile din România și lucrurile nu se vor opri aici date fiind avantajele oferite.
De ceva timp, echipa noastră folosește pentru toate proiectele software-ul Revit prin care viitoarele clădiri sunt construite în model numeric - 3D. Am finalizat proiecte și șantiere proiectate integral folosind tehnologia BIM, câteva exemple fiind reconversia fostei Autogări Chitila, conceptul pentru conversia spitalului din Balta, județul Mehedinți, magazinul Cora Urban, proiecte de locuințe eficiente energetic.

Despre BIM

BIM Building Information Modeling (BIM) este principalul element de digitalizare în industria construcțiilor, este macheta numerică a unei clădiri care conține informații despre fiecare element constructiv. De mai mult de 5 ani, echipa studio ae utilizează software-ul Revit pentru toate proiectele în lucru, de la faza de concept, la autorizare, la cea de execuție și de exploatare în timp.
Software-ul Revit este utilizat pentru a proiecta și realiza un proiect de arhitectură și construcție pornind de la zero, pe bază de model 3D. Practic, Revit permite vizualizarea 3D a unei clădiri înainte de a fi construită
BIM este mijlocul inteligent de lucru bazat pe modelul virtual 3D prin care specialiștii din arhitectură, inginerie și construcții (AEC) proiectează, planifică, construiesc și mențin eficient clădirile și infrastructura.
Integrarea tehnologiei în arhitectură și construcții a schimbat total modul de lucru. În mai puțin de 30 de ani, am trecut de la planșeta clasică la imaginile reale generate de calculator, ajungând la clădirile inteligente care se adaptează în funcție de necesități pe parcursul utilizării.

Avantajele BIM

Un studiu al Comisiei Europene despre BIM (2019) estimează că prin digitalizarea completă în domeniul construcțiilor în Europa, în proiectele non rezidențiale, ar conduce la nivel global la reducerea costurilor între 0,6 – 1 trilioane € (cu 13-21%) în faza de proiectare și construire. La utilizarea clădirilor, economiile ar fi între 0,3-0,4 trilioane (reducere de 10-17%).
În general, arhitecții sunt primii din domeniu care au adoptat noua tehnologie.
Peste 85% din cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM. În Europa, 29% din companiile din construcții folosesc 3D BIM. Danemarca este țara cu cea mai mare rată de utilizare. În 2017, în Anglia, 90% din arhitecți utilizau BIM, iar în Franța 40%. În Anglia și Danemarca utilizarea BIM pentru proiectele publice este obligatorie.
*Potențial de creștere. În România, conform datelor Asociației pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor în Construcții, “mai puțin de 5% dintre proiecte construite folosesc standardul BIM”. Așadar, e loc de creștere.
Studiul ‘The business value of BIM in Europe’ elaborat de McGraw-Hill Construction, prezintă următoarele avantaje ale BIM:

înțelegerea colectivă a proiectului de arhitectură crește cu 69%, calitatea în general a proiectului crește cu 62%, se reduc neconcordanțele în timpul șantierului cu 59%.

se evită cu 56% schimbările pe parcursul șantierului, clientul aprobă cu 44% mai repede proiectul, se pot controla și anticipa mai bine costurile cu 43%, se micșorează și solicitările de informații suplimentare cu 43%.

Per ansamblu, conform statisticilor recente din UK, costul construcției poate scădea cu procente între 15-20%

BIM poate fi utilizat de arhitecți, urbaniști, peisagiști, ingineri, constructori, project manageri din domeniu, administratori, marii proprietari de clădiri la toate fazele unui proiect pe tot parcursul existenței unei construcții.

Dezavantajele BIM

Vorbim de costul ridicat pentru achiziționarea de software și hardware performat, de incompatibilitatea între diversele soft-uri existente, de existența unui număr mic de experți și de timpul necesar formării specialiștilor.
Proiecte apreciate unde s-a utilizat BIM
Studio ae a realizat conversia fostei Autogări Chitila din București într-un spațiu comercial. Este primul proiect în care arhitectura și structura au fost complet proiectate folosind BIM, în toate fazele. Proiectul a presupus ample lucrări de construcție: consolidarea clădirii existente, extinderea cu o structură nouă și cu un “peron” public în relație cu orașul.
Datorită proiectării BIM, comunicarea soluțiilor a fost mai clară,mai eficientă, pe parcursul șantierului s-a redus numărul modificărilor și s-a câștigat timp, iar calitatea a crescut.

Despre scanarea 3D

O altă tehnologie pe care studio ae o utilizează frecvent este scanarea 3D, care permite măsurarea precisă a clădirilor existente sau noi (de exemplu, pentru verificare). Scanarea 3D este o metodă non-invazivă de culegere a informațiilor din teren. Pe baza informațiilor rezultate din scanare, se pot prelucra datele și transforma într-un mod BIM de lucru.
De exemplu, pentru două clădiri cu o geometrie complexă aflate în șantier, studio ae a utilizat scanarea 3D și transformarea în model BIM încă din prima fază a proiectului. Acest mod de lucru a crescut calitatea proiectelor și a redus timpul de execuție.

Viitorul în arhitectură

Deja se pune din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitatea construcțiilor și pe reducerea consumului prin eficientizare și prin integrarea tehnologiilor pentru a obține clădiri inteligente. În acest proces, BIM devine un element cheie de comunicare și transmitere a informațiilor între specialiști.
Asistăm deja la construire folosind roboți și imprimarea 3D, la generarea soluțiilor de design bazate pe algoritmi, programarea calculatorului pentru a lua decizii care țin inclusiv de estetică. Contează tot mai mult argumentul eficienței și cu ajutorul calculatorului se vor optimiza atât soluțiile cât și consumul de materiale.
Dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, realitate augmentată, VR (virtual reality), integrarea informațiilor și colaborarea folosind infrastructura cloud va continua mai accelerat. În plus, dezvoltarea AI (inteligență artificială) în domeniile arhitecturii și designului va fi disponibilă în curând. De exemplu, în 2019, la Milano, celebrul designer francez Phillipe Stark a expus primul scaun creat de inteligența artificială.

< >

Stay in the know. Straight to the point.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down