Studio AE

Lumina ca emoție | de la funcționalitate la măiestria proiectării arhitecturale

“Arhitectura este jocul savant, corect și magnific al formelor reunite sub lumină.” arhitect Le Corbusier

80% din timp îl petrecem la interior | Prezentare Occhio Project 1

Pe 21 iunie 2022, în cea mai lungă zi din an, într-un cadru restrâns în sediul Project 1, a avut loc prezentarea susținută de Occhio, producător premium de corpuri de iluminat cu sediul central în Germania. Prezentarea a fost inspirantă și îmi doresc să vă trasmit mai departe, structurat, informațiile referitoare la calitatea, importanța și emoția pe care o putem crea prin iluminatul interior.
Nu realizăm că ce mai mare parte a timpului o petrecem în spații interioare: acasă, la birou , la cumpărături, la restaurant, etc. Pandemia a redus și mai mult timpul pe care îl petrecem la exterior, în lumina soarelui. Peste 80% din timp suntem în spații interioare. Prin urmare, calitatea spațiului pe care îl locuim și folosim pentru diferite activități este foarte importantă și iluminatul interior joacă un rol esențial.

Tipuri de surse de lumină

Sursele de lumină s-au diversificat în istoria omenirii: mai întâi au fost soarele și stelele, apoi focul, lumânările, lămpile pe gaz.
Schimbarea majoră s-a produs o dată cu apariția electricității, inventarea becului de către Thomas Edison în 1878-79 și apoi răspândirea lui la scară largă. Au apărut apoi și alte tipuri de surse de lumină: tuburi și becuri flurescente, becuri cu halogen, becuri incasdescente, lămpi cu descărcare în gaz, etc.
O dată cu dezvoltarea LED-ului, se deschide și se dezvoltă începând cu 2014 foarte mult tot ce înseamnă iluminat interior. Un prim factor pragmatic l-a reprezentat reducerea consumului de energie electrică, apoi formele, dimensiunile reduse și reglajele pe care le permite fiind explorate de producători. Pentru arhitecți, a oferi mai multă lumină e precum un vis devenit realitate. Având în vedere timpul relativ scurt de când s-a lansat, iluminatul interior este un domeniu inovator, iar prin creativitate putem da o altă dimensiune.

Cifrele luminii | clasificări

Sunt multe cifre, criterii legate de lumină și pot genera ușor confuzii. Ne place lumina soarelui și comparația este raportată la lumina naturală care evident are și ea variație pe parcursul unei zile.

  • Temperatura de culoare
    Ne spune cât de “caldă” este lumina interioară. Se măsoară în grade Kelvin și variază de la 2500 ̊ K (lumină caldă) la 6000 ̊ K (lumină rece). Lumina caldă ne aduce aminte de lumina galben-roșiatică a lumânării care ne-a însoțit mii de ani. Spre comparație, lumina naturală are 20 000 ̊ K.
    Tradiția de a măsura în grade Kelvin pornește de la becurile incandescente care aveau filament din metal, din tungsten și metalul își schimba culoarea în funcție de temperatură care se număra în grade Kelvin. În prezent, temperatura de culoare se referă la spectrul dintre cald și rece, chiar dacă nu mai folosim becurile cu filament.
  • Indicele de redare al culorii | CRI ( Color rendering index ) 0-100
    Indicele de redare este un mod de măsurare calitativă a unei surse de iluminat care ne indică în ce măsură sursa de lumină ne arată adevărata culoare comparată cu lumina naturală. De exemplu, într-un spațiu interior incorect ilumiat, o cămașă poate să pară neagră, iar afară când ieșim să observăm că este un ablastru închis.
    Când indicele de redare al culorii este zero, vorbim de lumină monocromă. Dacă indicele este spre 100, atunci lumina artificială este foarte apropiată de cea naturală. Pentru LED deocamdată, cea mai mare valoare atinsă de producători este de 95-97.
    În Uniunea Europeană este reglementat ca pentru iluminatul exterior să se asigure un CRI de minimum 70, iar pentru iluminatul interior CRI să fie mai mare de 80. Evident, cu cât indicele de redare al culorii este mai mare, vorbim de o calitate mai mare a iluminatului interior.
  • Lux (lx)
    Lux-ul este o unitate de măsură a fluxului luminos raportat la suprafață și se exprimă prin lux/m². Într-un birou, în medie vorbim de 350-500 lx/m², iar într-un studio tv sunt aprovimativ 1000 lx/m². Prin programe de tip Dialux se pot face studii, variante comparative, calcule cât mai precise pentru a ști încă din faza de proiect ce cantitate de lumină vom avea pe fiecare suprafață dintr-un interior și să luăm cele mai bune decizii.

Iluminatul ca emoție – atmosferă & scenografie

Percepția spațiului este influențată de dispunerea luminii interioare.

Soluțiile clasice pentu un iluminat interior sunt cele cu un corp de ilumiat dispus în centrul camerei sau cu iluminat uniform de tip rețea, care nu pun în valoare interiorul. Aceste tipuri de iluminat interior nu sunt adaptate diferitelor activități care pot avea loc într-un spațiu. De exemplu, puteți să aveți nevoie de iluminat punctual într-un colț pentru citit, sau să doriți să evidențiați o textură aparte a unui perete. Și astfel, ne dăm seama că iluminatul interiror poate să genereze o anumită emoție, o atmosferă aparte dacă este realizat de specialiști.
Prin iluminat bine realizat, un spațiu care nu este foarte înalt poate să pară mai amplu. De asemenea, senzația de atmosferă “cosy”, caldă, se obține atât prin mobilier, dar mai ales prin iluminatul care să evidențieze materialele folosite, culorile, suprafețele texturate, lemnul, finisajele, etc.

Specializarea de arhitect de iluminat, designer de iluminat
În alte țări s-a dezvoltat o specializare separată, cea de de arhitect de iluminat, designer de iluminat care lucrează împreună cu arhitectul și clientul pentru a crea atmosfera imaginată. În Germania, de exemplu, există inclusiv master în acest domeniu. România face și ea pași rapizi, chiar dacă învățământul superior nu este adaptat noilor tendințe, sunt arhitecți care s-au specializat și oferă cel mai bune soluții de iluminat interior. Studio ae a lucrat la mai multe proiecte din retail împreună cu desineri specializați pentru a alege cele mai bune soluții. Un exemplu în acest sens este magazinul Gusturi românești care are un iluminat atent studiat.

Percepția luminii în designul interior

Când ne gândim la iluminat, ne imaginăm în primul rând tavanele, dar pereții, suprafețele verticale, ocupă mult din spațiul privirii.

  • Ponderea suprafețelor verticale

IIuminarea pereților influențează percepția unui interior și ocupă mult din câmpul vizual. Pereții pot să fie “spălați” de lumină și să impresioneze.
Se pot accentua texturi ale pereților, tablouri expuse, sculpturi, finisaje etc. De asemenea, se pot crea nișe, fante pentru surse de lumină ascunse care dau impresia de lumină naturală și de spațiu mai amplu.

  • Jocul umbrelor

Tot din percepția luminii face parte umbra, jocul umbrelor. Este de reținut să nu ne fie teamă de umbra luminii, care aduce dinamică, scenografie, un spațiu mai plin de viață, dramatic. Din dispunerea luminii ne putem juca și obține nuanțe diferite ale aceleiași culori și nu va mai fi nevoie să folosim mai multe tipuri de vopsea pe perete. Scenografia unei piese de teatru explorează mult valențele luminii artificiale.

  • Forma luminii

Tehnologia LED ne-a permis să dăm luminii forme diverse, culori, intensități, tranziții spre umbră mai pierdute sau mai margini mai clare. Lumina interioară devine arhitecturală așa cum numai lumina naturală reușea să ne surprindă. Lumina interiorului devine un joc savant în mâinile unui designer de interior talentat.

  • Planficarea luminii de interior – tips & triks
    Pentru a crea un concept de iluminat este necesară o abordare holistică. Se pornește de la utilizarea spațiului, tipul de activități care se vor desfășura, flexibilitate, atmosfera dorită, zonele de accentuat. Spre exemplu, într-un mod se va lumina o sală de operații, în alt mod salonul de așteptare sau zona de birouri a unui spital. Iluminatul unei săli de ședință diferă de cel al unei zone de relaxare.
    Suprapunerea planului de iluminat cu cel de mobilier este esențială
    Din faza de proiect se pot lua în calcul diferite scenarii de utilizare a unui spațiu și să se poată schimba culoarea, intensitatea iluminatului. Dacă ne gândim la amfiteatrul unei universități, avem momente în care se proiectează pe un ecran și intensitatea luminii este scăzută sau când este un examen studenții vor avea nevoie de o lumină care să-i țină activi.

Ajustarea iluminatului, prin sistem DALI

Ajustarea iluminatului interior în funcție de lumina naturală care intră într-un spațiu se realizează prin sisteme de tip DALI.

Dacă într-un interior există un luminator care aduce lumină zenitală, atunci nu am nevoie pe tot parcursul zielei de lumina artificială. Prin sistemul DALI se ajustează automat intensitatea necesară. De reținut este că sistemul DALI se alege de la început deoarece va avea nevoie de fire în plus față de un sistem obișnuit și inginerul de instalații are nevoie să știe pentru dimensionare.
Compania Occhio a dezvoltat și produse și sisteme care se pot conecta prin wireless – bluetooth, se pot controla de pe telefon, tabletă, se pot dima, se pot predefini scenarii diferite pentru același spațiu: pentru orele de lucru, pentru întâlnire sau pentru relaxare. https://www.occhio.de/en/cooperation-walterknoll

De asemenea, produsele modulabile permit ca pe aceeași sursă de lumină să se obțină efecte diferite prin schimbarea tipului de lentilă. Astfel, același corp poate ilumina și în sus și în jos la intensități reglabile, se poate regla înălțimea corpurilor, se poate regla forma luminii, și unghiul. Posibilitățile sunt fascinante.


Uimitor este că folosind principiul less is more, se pot obține efecte diferite folosind același tip corp de iluminat în mai multe zone ale aceluiași interior. Occhio este un exemplu despre cum putem folosi un singur obiect, un singur gest arhitectural, prin care se pot realiza multe scenografii și lumina devine spectacol. Lumina este un element intangibil care reușește să emoționeze.

Soluțiile modulabile sunt un mijloc prin care se asigură flexibilitatea atât de necesară în prezent și viitor. Iluminatul poziționat pe șine are avantajul de a glisa și modifica în funcție de nevoi. Un open space poate funcționa ziua ca zonă de lucru în echipă și seara poate găzdui o petrecere. În acest sens, showroomul Project 1 este un exemplu remarcabil.

Sănătatea și iluminatul interior

Studiile și experimentele recente arată o legătură directă între calitatea iluminatului și starea de sănătate. În Norvegia, într-un spital, s-a realizat un studiu în acest sens. S-a folosit un iluminat care se adaptează automat pe parcursul unei zile și care urmărește lumina naturală, de la lumina de dimineață la cea de apus. Ce s-a observat și constat că persoanele bolnave au avut o recuperare mai rapidă beneficiind de iluminat care urmărește lumina naturală automat.
Iluminatul interor incorect obosește
Resimțim iluminatul incorect (prea slab sau prea intens), pentru că obosește și poate afecta sănătatea mentală. Există acum produse care schimbă automat nivelul și tipul lumnii și se corelează tipurilor de activități care se desfășoară în spațiu – de la lumină caldă la rece, se reglează intensitatea, au senzori și se pot închide sau deschide automat. Niciodată până acum în istorie nu ne-am putut juca atât de mult cu lumina.

Exemple produse Occhio | conceptul de design & iluminat personalizat
Fiecare spațiu are particularitățile lui, activitățile care se defășoară, valorile pe care vrea să le transmită, iar adaptarea și personalizarea soluției de ilumiat arhitectural joacă un rol esențial pentru atmosferă și pentru utilizatori.

Concluzie

Lumina ne-a fascinat mereu.
Showroomul Project 1 din București reușește să exemplifice adaptarea, flexibilitatea, designul remarcabil al produselor Occhio.

Iluminatul interior ne influențează starea de bine și chiar și sănătatea. Când este incorect realizat simțim că nu ne place ceva, fără să știm motivul. În schimb, când ne place un spațiu, atunci mai mult ca sigur e datorită iluminatului interior, deși de multe ori e discret, dar reușește să-și atingă scopul.
În concluzie, în mai puțin de 150 de ani, iluminatul a avut un parcurs excepțional. De la becul incandescent a lui Eddison, la iluminatul tip LED care se regleză automat și poate fi setat de pe smartphone.

Viitorul va aduce și mai multe posibilități de a explora și ne juca prin și cu lumină.

< >

Stay in the know. Straight to the point.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down