Procesele de proiectare case încep cu o dorință, cu o nevoie, cu decizia de a evolua. Este ca un drum în care avem o țintă, o imagine a locului sau a atmosferei pe care o visăm, dar nu știm neapărat cum să ajungem acolo. Când pornim într-o călătorie, întrebăm prieteni cu experiență sau căutăm pe Google pentru informații despre destinație. Verificăm hărți, observăm șantiere, și adunăm informații de la constructori sau arhitecți referitoare la durată, cost și satisfacție. Fiecare va răspunde pe măsura experienței personale și subiectiv. Mulți ar face altfel dacă ar mai construi o dată. Găsim multe păreri contradictorii care ne pot descuraja pe moment deoarece pare ca urcarea unui munte.
Sunt multe “localități” cu nume de care nu am mai auzit: CU, CF, DTAC, MLPAT, PT-uri, POT, CUT, localități mai noi NZEB, Pasive, BREAM, Cartea tehnică și toate câte or mai fi. În ce ordine le parcurg și de unde încep? Fiecare călătorie începe cu primul pas.
În călătorii este mai ușor dacă avem un ghid care să ne îndrume calea și care a mai trecut prin acele localități. Acesta este rolul arhitectului. De a crea un proces care prin care să fim eficienți și din punct de vedere al eficienței energiei investite.
Planurile în domeniul arhitecturii și construcțiilor sunt împărțite în mai multe faze. Acest lucru permite monitorizarea lor, atât în detaliu, cât și în ansamblu. Important este să ajungem toți la aceeași destinație.
Ca orice călătorie, arhitectul începe cu un plan. El vă va detalia unde vreți să ajungeți, care sunt cheile de control, care este viteza și ritmul recomandat, ce legislație și reguli locale aveți de respectat. Astfel, evitați posibilitatea de a fi opriți sau amendați de autorități.
Călătoria, adică tot procesul de proiectare al caselor, începe cu faza de concept, care stabilește destinația, conturarea casei, a imaginii, proporției și a aspectului exterior. Se examinează compoziția dintre plin și gol, relația dintre ferestre și pereți, precum și interacțiunea între interior și exterior. De asemenea, se analizează aportul de lumină naturală și relațiile funcționale între spațiile casei. Se ia în considerare separarea dintre zona de zi și cea de noapte, optimizarea suprafețelor, estimarea bugetelor, resurselor, materialelor necesare și milestones.
Odată stabilită înălțimea, dimensiunea, direcțiile principale mergem mai departe spre faza tehnică. În această etapă, privim mai de aproape harta și fiecare element propus.
Proiectele tehnice sunt acele localități de care poate nu am auzit decât vag și nu știm exact ce conțin. Cine locuiește, ce specific au și cum au apărut acestea și cu ce se ocupă cei din localitatea “Curenți tari”. Specializările în domeniul construcțiilor au apărut pe măsură ce domeniul a devenit mai complex. Drumul “tehnic” ne conduce prin minimum 4 puncte:
Pe măsură ce avansăm în călătorie, știm mai multe despre fiecare perete, corp de iluminat, tip de armătură. Toate aceste informații sunt documentate metodic în diverse instrumente. Acestea ne ajută să centralizăm informațiile și să transmitem constructorului detaliile printr-un sistem organizat, clar și structurat, conform legislației. Acest sistem este format dintr-o serie de unelte și instrumente.
În acest voiaj de proiectare case este necesar să treceți și pe la primărie de mai multe ori înainte de a începe șantierul. Este necesar să obțineți aprobarea scrisă a primăriei sau a Instituției care deține terenul (Consiliul Județean sau alte autorități). Această aprobare se emite pe baza proiectelor furnizate de echipa de proiectare. Dacă se respectă legislația, regulamentul zonei atunci bifarea acestui milestone este consecința unui parcurs bine direcționat. Celebrul dosar cu șină încă mai funcționează.
Alegerea constructorului și a șantierul reprezintă o altă etapă în procesele de proiectare case. Această etapă este ca o localitate în care este bine să staționăm mai mult timp înainte de porni mai departe spre șantier. Proverbul să măsurăm de mai multe ori și să tăiem singură dată se aplică și în construcții unde greșelile sunt foarte costisitoare și stresante. Recomandarea noastră este să alegeți un constructor ca antreprenor general care să se ocupe gestionarea tuturor echipelor. De la cei care fac trasarea axelor, turnarea fundațiilor, la cei care se ocupă de instalații electrice sau cei care se ocupă de finisaje.
Șantierul este etapa în care toate ideile, schițele, proiectele se asamblează și totul prinde contur. Cu cât suntem mai aproape de șantier cu atât totul devine mai specific și mai concret în etapa de proiect tehnic. De exemplu, betonul are o anumită clasă de rezistență. Se toarnă la o temperatură recomandată, este sau nu aditivat și se aplică printr-o metodă specifică pentru a preveni segregările. Armăturile au o acoperire minimă de beton și trebuie să îndeplinească anumite standarde de vâscozitate, maleabilitate, cantitate și calitate.
Toate acestea sunt cuprinse în proiectul tehnic de structură. Constructorul are obligația de a respecta aceste cerințe, de a documenta procesul și de a întocmi o carte tehnică a construcției. Această carte conține informații complete despre materialele utilizate în construcție, inclusiv cele ascunse.
Întregul proces de proiectare case reprezintă modul, sistemul prin care prelucrăm, transformăm ideile, dorințele. Le trecem prin filtrele legislației, al standardelor privind eficiența energetică, filtrul estetic, al experienței personale și social. Prin transformări succesive o schiță a unei călătorii devine reală, avem praguri și granițe imaginare și reale de depășit. La fel ca o călătorie, a construi este un drum inițiatic. Trecem prin mai multe stări: ne motivează și ne entuziasmează, uneori ne obosește, ne învață lucruri noi și despre noi înșine, iar la final visul, schița devine realitate. Proiectarea este procesul prin care prin puterea imaginației și a creativității ne ajută să vedem în viitor pentru a lua decizii în prezent.