In ultimii ani, se vorbeste tot mai des despre eficienta energetica a unei cladiri, sau despre casa eficienta energetic. Eficienta presupune mai multi factori cumulati care conduc spre acest obiectiv. Principiile de construire pentru o casa eficienta energetic incep de la modul in care asezam cladirea pe teren, de la insorire, de la volumetrie, si de la a construi cat am nevoie pentru a evita camerele neutilizate. De asemenea, grupam spatiile in functie de destinatie. Aceste principii tin de arhitectura si includ atat imaginea casei in ansamblu, cat si in detaliu.
Este important sa ne gandim si la eficientizarea vietii noastre de acasa prin arhitectura. Arhitectul intelege nevoile si dorintele clientului, ale inginerilor, ale autoritatilor si experienta il ajuta sa anticipeze cum se influenteaza toate aceste perspective. Arhitectura este multivalenta.
Iata principiile cumulative care definesc o casa eficienta energetic.
Ca arhitecti, iubim lumina naturala, jocurile de lumina-umbra, ritmul, sezonabilitatea, senzatiile si emotiile pe care soarele le aduce in viata si casele noastre. Dar fiecare dintre noi simtim emotia luminii.
Dorinta pentru o casa eficienta energetic luminoasa este un punct important pentru majoritatea clientilor/ beneficiarilor nostri. Lumina este esentiala pentru o locuire mai buna. O buna insorire se traduce prin orientarea fata de punctele cardinale. Obiectivul este realizat prin luarea deciziilor privind amplasarea corecta a casei pe teren. Aceste decizii iau in considerare cladirile vecine, umbrirea, regulamentul de urbanism al zonei si distanțele necesare fata de limitele de proprietate.
Beneficiile orientarii corecte catre soare
Dintre beneficiile bunei orientari a unei case eficiente energetic:
Filozoful francez Bachelard Gaston , in Poetica spatiului, simtea “La maison de reve” - “Casa visurilor”, casa pe care ne-o imaginam ca fiind mereu mai luminoasa in comparatie cu amintirile spatiilor caselor in care am trait.
Corelarea dintre destinatia spatiilor si poziționare astfel incat zonele destinate activitatilor de zi cum ar fi livingul, bucataria, biroul de acasa sa beneficieze de o buna insorire. De asemenea, gruparea spatiilor de zi in legatura permite si o relatie functionala mai naturala si asigura o continuitate si comunicare intre spatii complementare. Astfel, alaturarea intre bucatarie si locul de luat masa conduce la o fluiditate si ofera un plus locuirii si bucuriei de a lua masa impreuna cu familia.
Zona de noapte cuprinde camerele cu destinatie preponderent nocturna: dormitoare, dressinguri, bai adiacente astfel incat sa nu interfereze cu activitatile diurne. Este nevoie de realizarea continuitatii spatiilor, atat a celor destinate activitatilor diurne cat si a celor nocturne. Si, pe cat se poate, de delimitarea spatiilor de zi de cele nocturne, lor nu doar din punct de vedere vizual ci si fonic. izolare fonica, vizuala.
Avantaje
Spre exemplu, daca in living este o petrecere si un membru al familiei vrea sa se odihneasca, atunci are aceasta posibilitate, fiind mai retras fata de sursa de zgomot.
Cred ca fiecare dintre noi am experimentat case cu multe holuri, cu multe usi, cu spatii mici, dar holuri generoase si chiar daca suprafata este mare se simte ca fiind o casa mica. Un adevarat labirint in care se pierde spatiu important. Chiar am vazut asta la blocurile noi din Hercesa si nu numai. O problematica este cea a distributiei interioare a camerelor astfel incat holurile, coridorul, scările, intrarea si vestibulului sa fie gândite optim, fara pierdere de spatiu sau direct spus metri patrati irositi.
Eficientizarea circulatiilor se obtine prin:
Recomandam circulatii facile, care sa asigure un flux, continuitatea miscarii intr-un interior, sa permita folosirea independenta a mai multor zone din casa.
Zonele tehnice ale unei case sunt direct legate de instalatii. Domeniul instalatiilor a devenit complex si este indispensabil. O buna functionare a acestora inseamna si trasee scurte, logice si camerele cu densitate mare de instalatii sa fie pe cat posibil alaturate.
Camerele “mai tehnice” ale unei case sunt: baile, grupurile sanitare, spalatoriile, bucataria, camera tehnica pentru acomodarea echipamentelor de instalatii. Camera tehnica a devenit destul de aglomerata si poate contine in functie de caz: tabloul electric, tabloul de automatizare, centrala termica (electrica/gaz/lemn/alte variante), unitatea interna a pompei de caldura, recuperatorul de caldura, UPS, centrala de ventilatii, centralina? Detectie incendiu si alte echipamente, pompe care pot fi necesare unui confort al casei.
Beneficiile alaturarii spatiilor tehnice
Trecerea de la idee la forma, volumetria casei, si-o imagineaza si creeaza arhitectul. Forma pe care o decidem determina relația dintre suprafața construita, volum si aria anvelopantei. Aceasta relație este unul dintre factorii cu influenta cea mai mare cand vorbim de o casa eficienta energetic.
Optimizarea volumetriei conduce catre urmatoarele avantaje:
Intuitiv, cu cat peretii exteriori au mai multe decrosuri, forme serpuitoare, cu atat suprafata peretilor creste si deci si consumul de materiale. Eficienta unei cladiri incepe inca de la primele schite.
In concluzie, eficienta unei cladiri nu se rezuma doar la eficienta energetica. Nu se refera numai la cate panouri fotovoltaice sunt necesare, ce tip ce pompa de caldura, ce coeficient de transfer termic are termoizolatia, daca este mai bine cu BCA sau cu caramida, daca este mai bine din lemn sau din beton ca structura, etc.
Eficienta unui proiect de casa incepe cu mult inainte de a ajunge la perspectiva energetica. Eficienta incepe de la primele idei, schite, forme, proiectii, planificari si decizii pe care le luam ca arhitecti.