Studio AE

2050 An infinite city

Concursul MultipleXity
Timișoara

Suprafață teren = 20 000 mp
Suprafață desfășurată = 7550 mp

 

reconversie patrimoniu industrial

Organizator:  Ordinul Arhitecților din România & Primăria Timișoara

Echipa de proiect

arh. Andrei Ștefănescu
arh. Elena Ștefănescu
arh. Aina Constantin
arh. Anca Neculoiu
arh. Ruxandra Vașcovici
s.arh. Oana Constantinescu
s.arh. Crina Kocso
vizualizări  arh. Claudiu Buzilan

 

Concursul MultipleXity
Timișoara

Suprafață teren = 20 000 mp
Suprafață desfășurată = 7550 mp

 

Context
Zona analizată este un sit satelit care gravitează în jurul centrului Timișoarei și se află la limita zonei istorice industriale de secol XIX-XX. Istoria locului și a clădirilor duce cu gândul la tehnologie, tramvaie, inovație, schimbarea perpetuă.

Concept urban
Proiectul "2050: An Infinite City" propune viziunea pe termen mediu și lung pentru reintegrarea sitului fostelor depouri și ateliere de reparație tramvaie. Pentru unificarea celor două subzone existente, proiectul propune un amplu peron – promenadă de-a lungul căruia se dezvoltă piațete, scuaruri, piețe acoperite, clădirile vechi și noi, grădini și un pasaj acoperit. Axul susține vizual tot parcursul, oferă orientare și invită locuitorii să descopere spații ale posibilităților infinite. La nivel urban, clădirile gravitează în jurul piețelor create și sunt ușor accesibile din zona peronului. Soluția încurajează explorarea și cercetarea istoriei locului, prin suprapunerea și întrepătrunderea fluidă a funcțiunilor vechi și noi, a spațiilor exterioare și a celor interioare. Arhitectura permite transformări permanente prin care dinamica urbană și economică au loc. Clădirile împreună cu spațiul public permit infinite activități spontane care răspund situațiilor și relațiilor complexe. În acest mod, arhitectura locului, prin zonificarea clădirilor, funcționează sustenabil pe termen lung și permite adaptarea imediată pentru diversele activități.

Concept arhitectural
Atelierele de reparații devin spații destinate evenimentelor și expozițiilor. Geometria halelor a generat logica funcțională: zona pentru expoziție și zona pentru evenimente se intersectează printr-un lobby. Noua supantă amplifică spațiul expozițional și invită la vizitarea echipamentelor de patrimoniu menținute pe poziție. Podurile rulante, șinele de tramvai, elementele originale cu caracter industrial sunt puse în valoare prin iluminat și integrare. Planul liber generează spații ce au în comun creația și lucrul în echipă, încurajând schimbul de idei. Centrala Creativă cuprinde corpurile administrative și o zonă de joncțiune între ele, care permite comunicarea eficientă pe verticală și orizontală. Aici vor activa o largă categorie de profesii creative care insuflă forță pentru creație & spirit inovator. Clădirea Turnătoriei se transformă în Info & Media Center. Aceasta este expusă pe fundalul unui volum nou sculptural dezvoltat pe două niveluri. Materialul nou propus de tip corten creează un dialog cu trecutul industrial. Pe întreg situl, exteriorul se împletește cu interiorul și permite desfășurarea workshop-urilor în aer liber, relaxarea și interacțiunea într-un oraș-univers contemporan. Macaz Bistro & Boutique oferă un nou mod de a înțelege trecutul industrial. Soluția încurajează explorarea istoriei locului, prin întrepătrunderea fluidă a funcțiunilor vechi, prezente și viitoare. Restaurantul permite observarea de la înălțime a întregului sit industrial, prin legătura directă cu clădirea turnului de dispeceri, care este integrată coerent.

Timișoara are oportunitatea de a deveni un reper național al sustenabilității urbane prin viziunea pe termen lung pentru MultipleXity. Prin conceptul urban și arhitectural, prin etapizarea și zonificarea propusă Strategia '2050: An Infinte City' funcționează sustenabil pe termen lung, adaptându-se pe viitor pentru nenumăratele evenimente pe care centrul le va găzdui și activa.

Studio AE
chevron-downarrow-leftarrow-right