Suprafață 1500 m²
Suprafață teren 4000 m²
Șoseaua Chililei nr. 221, sector 1, București
Echipa de proiect:
Arhitectură:
arh. Elena Ștefănescu
arh. Andrei Ștefănescu
Client : Mega Image
Suprafață 1500 m²
Suprafață teren 4000 m²
Șoseaua Chililei nr. 221, sector 1, București
Context
Clădirea în care a funcționat Autogara Chitila a fost abandonată mai mulți ani și a ajuns într-o stare avansată de degradare. Construită în perioada comunistă, la limita Bucureștiului, locul este în continuare punct terminus pentru liniile de tramvaie și de autobuz ale orașului. Este un punct de conectare dintre Ilfov și București.
Scopul a fost de a revitaliza zona prin transformarea clădirii existente într-un magazin de proximitate. Consolidarea clădirii a fost necesară.
Concept.
Tranziția dintre clădirea existentă și noul volum se realizează printr-un luminator continuu care le articulează. Fiecare volum este tratat diferit, iar materialele exprimă diferențele: cărămidă pentru clădirea existentă, panouri gri antracit pe structură metalică pentru extindere, sticlă pentru luminator. Un rol de continuitate cu trecutul îl reprezintă noul peron exterior care creează un spațiu public acoperit pe care locuitorii îl pot folosi liber, în apropierea stațiilor de bilete. De asemenea, spațiului verde i s-a acordat o importanță prin amenajarea peisageră pentru a crea în cartier o zonă verde.
Scopul a fost să salvăm clădirea existentă, să o consolidăm, să o extindem și să folosim lumina naturală ca legătură între cele două perioade ale clădirii. Practic, prin cele două accese și luminator s-a obținut un pasaj acoperit cu lumină zenitală.
Fațadele exprimă cele două perioade ale clădirii prin materialele folosite. Prin amenajarea peisageră se creează un microclimat, iar pe volumul nou sunt plante care se agață pe structurile secundare și aduc natura noua fațadă..
Din punct de vedere al sustenabilității s-a conformat energetic clădirea prin izolarea termică, prin recuperatoare de căldură, prin folosirea iluminat cu dimare care se ajustează automat în funcție de lumina naturală, prin sistem de infiltrare treptată a apei în sol.
Din punct de vedre urban, un spațiu major este reintegrat în dinamica orașului la contactul cu zona limitrofă. Clădirea generează un nou spațiu public, un peron urban, care devine un loc cheie de proximitate și de activare a cartierului.