Studio AE

Foyer Urban

revitalizarea zonei centrale

Organizator: Uniunea Arhitecților din România

Echipa de proiect:

arh. Andrei Ștefănescu

arh. Elena Ștefănescu

arh. Ingrid Cosmescu

Premiul III

Contactul cu apa

Juriul

“Proiectul are o abordare peisageră complexă, insistând asupra relației cu Râul Dâmbovița și a raportului cu peisajul urban înconjurător. Această amenajare mută accentul dinspre piața propriu-zisă a Teatrului de Operetă, către laturile de sud (adiacentă pasajului Mărășești) și est (mărginită de malul Dâmboviței) ale acestuia. Compoziția e dominată de un ax lateral constituit de o promenadă – fântână încheiată la capete cu un semnal (spre Bulevardul Mircea Vodă) și o belvedere (peste Dâmbovița) și de un sistem de alei ce șerpuiesc pe malul râului. În locul unei simple piețe amenajate, proiectul propune alternativa viabilă a unui parc urban.“

Concept

Sunetul naturii la Opereta

Situl Operetei beneficiază de un context avantajos: în centrul orașului, pe malul stâng al Dâmboviței, cu teren în pantă care coboară spre apă, cu deschidere către Biserica lui Bucur. La fel ca muzica, apa, vegetația, generează sunete, vibrație și emoție. Astfel natura, reprezintă factorul de legătură și continuitate între spațiile urbane adiacente și Operetă.
Prin crearea legăturilor permeabile, fluide, accesibile, a spațiilor conviviale de interacțiune socială, prin sunete, integrate în ritmul orașului, la fel ca muzica, zona Operetei devine o piesă de legătură și o zonă de activare a Dâmboviței la nivel urban. “Foyerul” Operetei iese în prim-planul zonei centrale printr-un spațiu public amplu care generează evenimente pe tot parcursul zilei.

Studio AE
chevron-downarrow-leftarrow-right