Studiul DNSH, Do No significat Harm, este o documentatie prin care se analizeaza impactul asupra mediului pe care il au diversele constructii, infrastructuri, echipamente, dotari care sunt prevazute a fi achizitionate sau construit. Analiza aceasta tine cont de comportarea pe termen lung a unui echipament sau a unei constructii.
Acest studiu este solicitat in cadrul programelor Uniunii Europene, pe diverse axe de finantare. Este obligatoriu pentru proiectele de infrastructura care au o durata de viata mai mare de 5 ani. In timp, necesitatea implementarii masurilor de adaptare si imunizare a constructiilor a crescut. Aceste masuri sunt acum utile pentru toti beneficiarii, avand in vedere evolutia fenomenelor climatice. Astfel ca, in prezent acest tip de studiu este de luat in calcul in cazul tuturor constuctiilor si este util tuturor clientilor indiferent de sursa finantarii.
DNSH - DO NO SIGNIFICANT HARM, inseamna a nu prejudicia in mod semnificativ reprezinta evaluarea vulnerabilitatii unui proiect la schimbarile climatice. Studiul propune masuri de adaptare, in vederea imunizarii la schimbarile climatice si reducerii impactului asupra mediului, inclusiv asupra reducerii poluarii. Astfel, apare un nou concept, cel de „a nu prejudicia in mod semnificativ”.
Cele trei 3 etape ale studiului sunt: identificare vulnerabilitatilor, adaptarea solutiilor si reducerea impact asupra mediului.
DNSH este definit in cadrul Regulamentului privind Mecanismul de redresare si rezilienta, si este structurat pe cele 6 obiective de mediu, si anume:
Cele 6 obiective de mediu dezvolta si analizeaza principiile de baza pentru proiectarea unei constructii. Acestea includ si aspectele legate de eficienta energetica, adica standardul nZEB (Near Zero Energy Building). Standardul nZEB este definit conform legislatiei si metodologiei din domeniul constructiilor.
Este de notat ca DNSH priveste 360 fenomenul poluarii si al protectiei mediului, nu priveste doar consumul de energie al unei cladiri. De exemplu, DNSH analizeaza cum se vor recicla echipamentele la finalul duratei de viata. De asemenea, se evalueaza reintegrarea materialelor din echipamente in productie. In plus, se ia in considerare utilizarea materialelor de constructie reciclate. De exemplu, in urma demolarilor, betonul rezultat din demolari (concasat) poate fi utilizat ca strat suport pentru drumuri.
Studiul DNSH este necesar in proiectele de redresare, adica proiectele cu finantare prin PNRR – Planul National de Redresare si Rezilienta.
Indiferent de tipul beneficiarului, fie investior privat sau program public, studiul DNSH este obligatoriu pentru atingerea criteriilor de finantare.
Nerespectarea unuia sau mai multor obiective dintre cele 6, poate avea ca efect corectii financiare, adica restituirea finantarii primite de pana la 100%.
De asemenea, tot mai multe companii si corporatii internationale au integrat in politica lor CSR principii ale metodologiei DNSH.
Cladirile se evalueaa de auditorul de mediu urmarind o matrice care priveste separat fiecare din cele 6 obiective de mediu, cat si pe toate impreuna. In situatia in care unul sau mai multe obiective de mediu nu sunt atinse, sunt necesare masuri suplimentare pentru reducerea sau atenuarea prejudiciului pe obiectivele respective.
Auditul se face pe baza proiectelor de specialitate realizate de arhitecti si ingineri care analizeaza fiecare element propus pe baza matricei formata din cele 6 obiective.
Sarcina auditorului de mediu este sa evalueze si sa comunice prin raportul de audit neconformitatile constatate.
Proiectantii de specialitate trebuie sa ia masurile necesare pentru reducerea prejudiciilor indicate de auditor in raportul de audit. Astfel, constructia se va adapta si va contribui la mentinerea unui fond construit durabil si sanatos.
De exemplu: folosirea sistemelor alternative de energie (panouri FTV sau /si panouri solare), pompe caldura, sisteme eficiente de ventilatie cu recuperare de caldura, termoizolatii, ferestre eficiente energetic, separatoare de hidrocarburi in cazul parcarilor, recuperarea si refolosirea apelor meteoritice, etc
In acelasi timp, o cladire conceputa si auditata prin prisma principiilor DNSH va fi o constructie adaptata si mai rezistenta la schimbarile climatice de-a lungul timpului.
Pentru a verifica daca o cladire respecta cele 6 obiective de mediu, echipa noastra are intern specialisti cu calificarea de auditor de mediu care evalueaza proiectul atat la faza de proiectare, cat si dupa executie.
Exemplu din portofoliul Studio ae – reabililitarea unei cladiri existente.
Asadar, urmarirea principiilor DNSH in cadrul tuturor proiectelor de construire sau extindere aduce avantaje semnificative. Aceasta se aplica si in achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru sau mobilier. Prin respectarea acestor principii, se asigura un castig si se mentine calitatea investitiei pe termen lung. Grija pentru mediu si pentru natura se observa in fiecare decizie si achizitie importanta.
In echipa noastra sunt doi specialisti si auditori de mediu Camelia Oarga si Andrei Stefanescu si va pot raspunde solicitarilor.
Contacteaza unul dintre specialistii nostri!