Studio AE

Civilizația începe de la băi. Despre amenajarea băilor, cerințe și principii

“Civilizația începe de la băi. Până când fiecare școală nu va avea grupuri sanitare decente, nu vom fi o țară civilizată.” Profesor universitar, arhitect Ion Vlahu

Context

În facultatea de arhitectură există un atelier denumit Studiul Formei. În anul al II-lea am avut șansa să-l avem ca îndrumător pe domnul profesor Vlahu. Avea un stil propriu inconfundabil: ne povestea despre principiile și echilibrul compozițiilor indiferent de gabaritul unei clădiri sau al unui interior, despre alegerea culorilor și materialelor, despre natură ca inspirație, despre suprinderea formei doar prin trei gesturi, despre macheta catedralei din Ronchamp a lui Cobusier din holul facultății pe care o realizase. Chiar în acel an în excursia de studii din primăvară am și vizitat Catedrala. Apoi, la atelier am povestit despre idei, impresii și conceptul acesteia.

Tema civilizației era recurentă în discursul domnului Vlahu. Pentru domnul profesor, civilizația însemnă băile tuturor școlilor, de la grădinițe la universități. "Până nu vom avea toate școlile cu grupuri sanitare civilizate, nu vom fi o țară civilizată."

Astăzi, mai mult decât în facultate, rezonez și înțeleg principiile. Mai întâi, totul începe de la infrastructura urbană de apă și canalizare. Designul interior intervine la final, după ce sunt rezolvate celelate lucrări ascunse privirii.
În peste zece ani de activitate, am învățat cât de complex este subiectul. Este neceasr ca toate instalațiile să existe pe teren, să fie recepționate de primărie, să funcționeze continuu. Și la final este și obiectivul de a obține compoziția mult visată.


Îmi amintesc prima baie detaliată ca la carte. A avut loc în perioada de stagiu din Paris. Am avut de realziat detaliile de execuție ale grupurilor sanitare publice pentru Mediateca din Grenay din Franța. Coordonatoarea proiectului mi-a spus că voi învăța foarte multe principii prin acest exercițiu. Așa a fost. Am creat inclusiv design personalizat pentru lavoarele pentru persoanele cu dizabilități și nu numai.

De atunci, am creat multe concepte de băi, atât pentru case, cât și pentru retail. Experiențele succesive au fost de mare ajutor atunci când am amenajat showroom-urile dedicate expunerii obiectelor sanitare Neakaisa.ro respectiv Geberit. Am selectat câteva principii pe care le consider esențiale referitoare la băi. Iată câteva elemente importante pentru proiectarea și amenajarea băilor.

Compoziție & componentele băilor

Normativele se respectă: distanțe, dimensiuni ergonomice, înălțime de montaj, etc. De obicei, la clădirile existente, într-o baie sunt instalații fixe sau ghene care generează din start soluțiile funcționale de așezare pentru obiectele sanitare. Pentru o bună utilizare funcțională, dimensiunile confortabile sunt stabilite prin normative și recomandăm respectarea acestora.
Un prim principiu general este ca ușa de la intrare să fie orientată către lavoar. La nivel de perspective, este bine ca ușa să se deschidă spre zona de lavoar și duș/cadă și este de evitat perspectiva spre vasul de toaletă.

Compoziție & continuitate

La clădirile noi, de la început studiem poziția obiectelor sanitare astfel încât să obținem o compoziție curată, cu linii și finisaje continue și zone diferențiate în funcție de destinație. Chiar dacă este o clădire existentă, se pot aplica principiile de funcționalitate și de compoziție astfel încât să ameliorăm perspectivele.

Showroom Geberit România | concept & proiectare generală Studio ae

Alegere materiale & cromatică – finisaje

În comparație cu alte spații ale unei clădiri, băile sau grupurile sanitare ocupă o suprafață relativ mică. Este bine să nu fie un spațiu încărcat cu multe finisaje, cu texturi aglomerate, materiale diferite (de exemplu piatră, gresie, compozit, faianță cu modele, imitații de materiale, LVT, etc), mașini de spălat, etc. Este recomandată folosirea a două materiale, maximum trei texturi, inclusiv culori și non culori. Se aplică principiul "mai puțin înseamnă mai mult".
De evitat folosirea faianței pe toți pereții. Pe lângă faptul că reprezintă un consum mare de materiale, încarcă vizual spațiul.

Obiecte sanitare, baterii, depozitări

Acum, în piață există atât de multe opțiuni, ceea ce poate conduce și la un sentiment de copleșire în momentul alegerii. Sfatul nostru este să se aleagă un singur furnizor și o singură culoare, un singur material pentru a avea continuitate și pentru a păstra linia de design generală și la nivel de detaliu, fie că vorbim de obiecte sanitare, fie că vorbim de baterii pentru lavoare, duș, clapete.

  • Obiecte sanitare
    Sunt trei componente principale:
    A. lavoare, baterii lavoar (suspendate sau pe blat), sifon pentru lavoar, blat/mobilier pentru lavoare
    B. vas toaletă, sistem de prindere a vasului de toaletă, bideu, clapete
    C. cadă clasică/cădiță duș/duș tip walk-in, baterii duș, sifon/rigolă, perete sticlă pentru duș/cadă
    D. accesorii mici și medii: dispensere săpun, uscător pentru mâini, port prosop, cuiere, etc
  • Oglinda
    Este un element pe care l-am folosit în unele proiecte pentru a amplifica vizual spațiul băii. În alte cazuri, oglinda poate ascunde dulapul aferent sau poate fi un obiect în sine și de design cu iluminat ascuns.
  • Depozitarea
    Este una din provocările băilor existente și noi. Este vorba de cel puțin trei zone de depozitare
    a) în zona de duș
    b) în zona de lavoarului/lavoarelor
    c) pentru consumabile (prosoape, hârtie igienică, cosmetice de rezervă, etc)
    Depozitarea închisă, ascunsă este modul prin care nu aglomerăm baia cu obiecte, mici, multe, mărunte și colorate divers. Un spațiu disponibil poate fi deasupra rezervorului încastrat în perete.
  • Iluminat
    Iluminatul contribuie semnificativ la atmosfera unei băi reușite.
    Atenție la specificațiile corpurilor de iluminat pentru baie! Înainte de a discuta despre partea subiectivă, este important de menționat că într-o baie, din motive de siguranță, corpurile sunt rezistente la umiditate și se recunosc prin indicativul Ip[xx] care clasifică corpurile de iluminat în funcție de rezistența la penetrare, respectiv rezistența la apă (al doilea x). Mare atenție la specificațiile unui corp de iluminat pentru baie!
    Din punct de vedere al compoziției, simplificat, putem vorbi de iluminatul pe fiecare zonă: a oglinzii și a zonei de lavoar, iluminatul general și cel de accent prin corpuri decorative, scafe sau al mobilierului.

Ce nu se vede // detalii care fac diferența

Să nu uităm că în spatele unei băi care să funcționeze bine pe termen lung sunt lucrările ascunse precum instalații de apă rece, apă caldă, canalizare, hidoizolații, și este necesar să fie executate corect. Mai jos, pe scurt, o listă a detaliilor multe și mărunte de care abia la final ne dăm seama:

  1. execuția corectă a hidroizolației (impermeabilitate la apă) sub finisaj și
  2. turnare corectă a șapei;
  3. racordul corect al instalațiilor de apă caldă, apă rece, canalizare ;
  4. prevederea cu ventilator conectat la întrerupătorul de iluminat;
  5. montarea trapei de vizitare a instalațiilor în caz de avarie;
  6. poziționarea apometrelor astfel încât să fie ușor de citit (se pot monta inclusiv în exteriorul băii dacă există un spațiu de distribuție);
  7. montajul rigolei/ sifonului de pardoseală, mai ales racordul între finisaje care reprezintă un punct sensibil și grosimea șapei în care se montează;
  8. înclinarea pantei spre zona de colectare a apei din pardoseală coordonată cu poziția sifonului/rigolei;
  9. evitarea perforării sistemului de încălzirea dacă este executată în pardoseală (covor electric sau cu serpentine) la fixarea obiectelor sanitare sau a paravanului pentru duș;
  10. fixarea și alegerea peretelui pentru duș de la început și verificarea cotelor înainte de lansare comandă;
  11. gândirea sistemului pentru depozitarea cosmeticelor, inclusiv a prinderilor astfel încât să nu perforeze instalațiile și să fie bine poziționată
  12. stabilirea locului pentru port prosop, hârtie igienică;
  13. poziționarea prizelor la distanță de surse de apă (prizelor pentru foehn, periuțe de dinți, etc);
  14. racordul corect dintre finisajul pardoselii și cel al peretelui astfel încât să nu se infiltreze apa;
  15. alegerea unor materiale pentru dulapuri și blaturi pentru lavoar rezistente la umezeală. Sunt de evitat blaturi din PAL sau materiale care se umezesc ușor;
  16. surse de lumină naturală în băi pentru noile clădiri.

Principalele instalații ale unei băi: electrice (iluminat și prize), sanitare (apă caldă, apă rece, canalizare), ventilație (extracție aer viciat și aport de aer proaspăt pentru compensare), încălzire/răcire.

Fotograf proiecte prezentate arhitect Sabin Prodan
Text blog arhitect Elena Ștefănescu
Proiectele prezentate ca ilustrare sunt realizate de echipa Studio ae

.

< >

Stay in the know. Straight to the point.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down