Studio AE

Civilizația începe de la băi. Studii de caz Showroomurile Neakaisa.ro & Geberit

“Până când fiecare școală nu va avea grupuri sanitare decente, nu vom fi o țară civilizată. Civilizația începe de la băi. Profesor universitar, arhitect Ion Vlahu

Context

În facultate, la studiul formei, în timp ce desenam, domnul profesor Vlahu ne povestea de principii ale compozițiilor, despre echilibrul unei compoziții, indiferent că e arhitectură de interior sau a unei clădiri, despre cromatica de interior și inspirație, despre gest, esențializarea formei, despre profesorii pe care i-a avut și care erau educați în perioada interbelică, despre concursul de la Teatrul Național, despre cum se face un laviu, despre nuanțele culorilor.

Mereu în discursul domnului Vlahu revenea tema civilizației. Pentru domnul profesor, civilizația începea cu băile școlilor. Până nu vom avea toate școlile cu grupuri sanitare civilizate, nu vom fi o țară civilizată.

Acum, poate mai mult ca atunci înțeleg la ce se referea. În primul rând, totul începe de la infrastructura de apă și canalizare atât de necesare. Până la detaliile de design este cale lungă.
După mai bine de zece ani de activitate, am învățat cât de complicat este ca într-un proiect toate instalațiile să existe pe un teren, să funcționeze și în plus să mai obții și o compoziție.
Prima baie reală pe care am detaliat-o a fost în timpul stagiului în Paris, respectiv grupurile sanitare pentru clădirea Mediatecii din Grenay din Franța, clădire acum finalizată. Atunci, coordonatoarea proiectului mi-a spus că voi învăța foarte multe despre detalierea grupurilor sanitare pentru persoanele cu disabilități. Așa a fost.
De atunci, am căpătat experiență atât pe zona rezidențială cât și pe retail.
Am selectat două proiecte pe care le-am realizat și pe care le consider reprezentative pentru domeniul instalațiilor sanitare: showroomul Neakaisa.ro, deschis anul acesta, respectiv showroomul Geberit.

Showroomul Neakaisa.ro // primul magazin fizic al brandului

Am folosit și ne-am jucat cu lumina naturală într-un spațiu amplu cu o cadă tip stand alone în centrul atenției. Am individualizat spațiul cu accente de cupru, lemn, verde salvie, paravan, baterii și dispensere suspendate care lasă blatul liber, blat cu sertare pentru depozitare. Spațiul rezultat este liber, fluid, frumos și mai ales funcțional.

Showroom & sediu Neakaisa.ro

Context. Cea mai recentă experiență o reprezintă conceptul pentru sediul și showroomul Neakaisa.ro situat în București, pe Strada Atelierului Nr. 20, Neakaisa.ro are sediul într-o clădire monument de început de secol XX.
Neakaisa.ro este magazinul online specializat în obiecte sanitare pentru băi. În 2023 au făcut pasul offline și au deschis și primul showroom fizic.

Showroom Neakaisă | concept Studio ae

Showroom & sediu Neakaisa.ro

Concept general // acasă la Neakaisa.ro
Conceptul de a pornit de la ideea living together, de la familia Neakaisa.ro, care înseamnă fondatori, angajați, parteneri, clienții ce le trec pragul casei.
Practic, am definit conceptul general de amenajare al clădirii care funcționează și ca sediul principal al echipei Neakaisa.ro. Am pornit de la analiza clădirii existente și am propus parcursul și funcțiunile potrivite având în vedere că nu se pot modifica pereții interiori.
Concept showroom - galerie a designului
Atelierul lui Neakaisa.ro este împărțit într-un parter și demisol comercial (showroom) și etaje (office) cu caracter semi-privat. Spațiul public, showroom-ul, este parcurs ca pe o galerie cu alveole-camere de expunere. Imaginea creată în interiorul fiecărei camere este diferită, și coridorul-galerie reprezintă pauza dintre camerele expoziționale. Dinspre acces spre profunzimea clădirii vom parcurge mai multe povești mai întâi camerele de la stradă ale unei case de altă dată precum livingul cu biblioteca, urmând a vizita camerele de expunere cu băile, semnată fiecare de către alt designer sau arhitect.
Prin urmare, showroom-ul a devenit și o expoziție de echipă a designului din România cu multe idei creative și abordări surprinzătoare și inspirante pentru cei care vizitează showroom-ul. Din zona de parter, echipa Studio AE a detaliat camera cu bibiloteca și baia adiacentă acesteia.

Concept designul băii semnate de Studio ae pentru Neakaisa.ro

Sursa de inspirație pentru baia propusă este locuința pictorului impresionist August Renoir situată pe Coasta de Azur, Cagne sur Mer. Am ales locuința lui Renoir deoarece surprinde esența băilor moderne prin eleganță, simplitate, texturi cu linii vintage și mai ales prin lumina naturală. Baia acestei locuințe rămâne actuală și după un secol.
Liniile elegante, mereu la modă
Conceptul de baie modernă în interiorul locuinței începe să prindă rădăcini, cu puțin timp înaintea construirii acestui imobil în București. Baia propusă pentru showroomul NeaKaisă suprapune, într-o imagine unitară, piese sanitare albe, simple, elegante cu accente de cupru. Liniile organice amintesc de băile luxuriante cu suprafețe generoase și luminoase de început de secol XX. Finisajele și culorile te apropie de natură: lemn, nuanțe de verde salvie pentru pereți, plante, la care se adaugă detaliile contemporane ale obiectelor sanitare: blatul cu două lavoare, cu baterii în perete, vasul de toaletă cu bazinul de apă ascuns, cada freestanding, corpuri de iluminat, oglinzi de formă circulară, plante de dimensiuni mari și bineînțeles, lumina naturală. Pereții au o textură țesută în "coadă de rândunică" precum stereotomia parchetului din casele vechi. Lemnul folosit pentru pardoseală este simplu, cu linii drepte, clare.
Inspirația din eleganța și esența direcțiilor clasice ale designului asigură perenitatea conceptului. Baia este cel mai personal spațiu al casei. Prin urmare, are nevoie de o atenție aparte.
Concept birouri - Acasă la Neakaisa.ro
La etaj și mansardă, destinate birourilor, fiecare cameră este gândită ca un living. Ideea este de a folosi spațiul ca și cum ai fi acasă un loc pentru a trăi, a lucra, a experimenta și a crea.

Acasă la Neakaisa.ro devine un spațiu complex, cu multiple zona de inspirație, de coworking și relaxare.

Showroom Geberit

Amenajarea sediului Geberit România a fost o altă ocazie de a studia în detaliu băile și domeniul instalațiilor sanitare chiar de la Geberit, compania lider în domeniu: sisteme de preluare a apei de pe terase, țevi, racorduri, etc. De cele mai multe ori, instalațiile sanitare rămân ascunse și la exterior vedem numai baterile pentru lavoar, duș, clapete, vasele de toaletă.
Conceptul “Naked bathroom”
Conceptul showroomului este “Naked bathroom” și am propus astfel expunerea și dezvelirea, inclusiv a instalațiilor care rămân ascunse de obicei. De asemenea, am expus obiectele sanitare în funcție de gamă, destinație: Xeno, Acanto sau colecția premium semnată de renumitul designer și arhitect Antonio Citterio. Plus gama Aquaclean cu funcțiuni duble (toaltă și bideu) sau gama Monolith cu rezervorul extrem de îngust și potrivit pentru băile mici, sau colecțiile pentru spațiile publice cu structură ascunsă de prindere pentru a nu fi vandalizate.
Designul lavoarului Variform este un exemplu de detalii care fac diferența. Este un lavoar fără preaplin vizibil și are trei variante de poziționare pe blat: încastrat, așezat sau semiîncastrat.

Concluzie

Băile vieților noastre spun destul de multe despre noi. Să le dedicăm timpul, răbdarea, elementele de detaliu care fac diferența necesară, astfel încât să le facem mai frumoase decât am visat.

Fotograf proiecte prezentate arhitect Sabin Prodan
Text blog arhitect Elena Ștefănescu
Proiectele prezentate ca ilustrare sunt realizate de echipa Studio ae

.

< >

Stay in the know. Straight to the point.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down