²
²
Suprafata teren : 3500 m²
Suprafata construita : 335 m²
Suprafata utila: 200 m²
Adresa: judetul Suceava
Aceasta proiectare casa a pornit de la o poveste emotionanta: o casa mostenita, cu valoare afectiva, aflata intr-un peisaj montan spectaculos. Terenul se afla intr-o zona pitoreasca, are panta care coboara spre paraul satului, in valea dintre doua dealuri cu brazi inalti. Casa existenta are elemente din arhitectura traditionala a locului. Proportia dintre pereti si inaltimea acoperisului, dimensiunile ferestrelor, raportul intre plin si gol, materialele folosite, toate acestea fac parte din limbajul arhitecturii locale.
Procesul de proiectare casa a avut ca obiectiv principal pastrarea armoniei cu mediul rural. Pentru a raspunde nevoii de confort si functionalitate dubla – locuinta si pensiune – proiectul a prevazut extinderea casei prin doua volume noi.
Un corp a fost amplasat spre strada, dezvoltat doar pe parter, iar al doilea, de tip chalet, care se afla spre partea mai retrasa a curtii pentru un plus de intimitate.
Intregul demers de proiectare casa a vizat integrarea fireasca in arhitectura locala si in peisajul natural, prin preluarea proportiilor specifice arhitecturii locului si folosirea materialelor locale. Lemnul, piatra, tencuiala simpla sunt materialele ce amintesc de arhitectura rurala.
Casa existenta si chalet-ul sunt percepute ca elemente pavilionare individuale, conectate printr-un corp de cladire mai scund si retras din planul fatadelor si nu ca un volum monolit. Astfel, volumul nou creat este perceput fiind format din doua constructii separate care sunt mai apropiate de scara locului si amintesc de arhitectura locala reinterpretate intr-o arhitectura contemporana.
Cele doua extinderi au ferestre mari, generoase, orientate spre peisajul montan, iar la cladirea existenta am pastrat cat mai mult din existent.
Din perspectiva de proiectare casa, spatiile au fost impartite clar pentru a sustine ambele functiuni: atat ca locuire, cat si ca o pensiune primitoare, ca o casa de oaspeti.
Prin urmare, am prevazut doua accese distincte: unul pentru casa existenta si unul pentru volumul tip chalet care are un living generos cu biblioteca si loc de luat masa, cu o supanta care face legatura cu mansarda unde se afla dormitoarele de oaspeti.
La parter, in casa existenta destinata locuirii se afla un spatiu deschis format din living, dining si bucatarie, zona de acces cu vestibul, baie si un dressing, doua dormitoare si un birou. In zona destinata oaspetilor, se afla livingul, biblioteca si locul de luat masa. Tot aici este amplasat si un grup sanitar, precum si scara care urca spre supanta de la etaj. In aceasta zona se gaseste un spatiu de relaxare mai retras, alaturi de doua dormitoare, fiecare cu propria baie, dedicate oaspetilor.
De asemenea, la nivel de plan de ansamblu (masterplan) si dezvoltare ulterioara am prevazut si un pavilion pentru restaurant si pavilioane individuale pentru cazare printre copacii existenti pe teren cu alei pietonale sinuoase.
Pentru cladirea existenta am propus refacerea finisajelor utilizand tencuieli in nuante de alb si ocru, tamplarie din lemn, piatra locala pentru soclu. Pentru cladirea noua tip chalet am propus pereti finisati cu lemn pe interior si exterior, un semineu care de dezvolta pe doua niveluri, lemn, metal si multa lumina naturala, mobilier din lemn.
In zona cu dubla inaltime din living am propus grinzi din lemn aparente care sa aduca la interior elemente care oferta ritm si atmosfera calda, primitoare. Toate aceste alegeri au fost facute atent, ca parte a unui proces de proiectare casa in armonie cu natura si traditia.
Echilibrul intre nou si vechi, intre traditie si noutate este un demers arhitectural care necesita analiza, sensibilitate. atentie in gesturi si idei. Atmosfera pe care o propune conceptul de arhitectura si design este una calda, apropiata de natura care inspira relaxare si bucuria vietii.