Studio AE

Casa Cu-Minte

“Casa este colțul nostru de lume. Este primul nostru univers și un adevărat cosmos.“ Gaston Bachlard La maison est notre coin du monde. C'est notre premier univers et un véritable cosmos.“

Un alt proiect de suflet realizat de la A la Z de Studio ae împreună cu echipa extinsă de proiectare, cel al o casei pe care noi am numit-o “cu-minte”, deși poate “cu suflet” s-ar fi potrivit la fel de bine.
Este vorba de o casă desfășurată pe parter, cu consum mic de energie, gândită și construită pentru a fi sustenabilă și confortabilă.
Privită din exterior, casa este foarte simplă, dar surpriza vine trecând pragul spre interior.
Aici, ești învăluit în lumină, ești surprins de proporțiile dintre spații și de fluiditatea acestora. Casa cu-minte îți dă senzația de siguranță și confort, sentimente de liniște și de tihnă care definesc “acasă”.

Echipa de proiectare

Beneficiari remarcabili
Arhitectură arh. Matei Dumitrescu, arh. Andrei Ștefănescu | Studio ae - architecture & evolution
Verificator arhitectură prof. dr. expert arh. Ana-Maria Dabija
Structură & eficiență energetică ing. Octavian Timu, ing. Marius Șoflete | Inginerie Creativă
Instalații electrice, sanitare, termice, ventilații : ing. Szeles Tofalvi Nandor | Revolutionary Engineering
Studiu geotehnic ing. Valentin Neacșiu
Ridicare topografică ing. Iulian Șandru
Design interior: arh. Ruxandra Vașcovici & Andrei Ștefănescu | Studio ae - architecture & evolution

Adresa | Brănești, Ilfov
Suprafața teren 1000 m²
Suprafața casei 230 m²
Suprafața anexei grădinii – 60 m²
Regim înălțime Parter & Subsol parțial

Consum energetic redus ~ 30 kwh*m²/an

Tip structură

 • Fundații și subsol beton armat
 • Suprastructură din lemn tip - Timberframe – producător Dimmer

Faze proiectare

Concept Arhitectură & design | Calcul eficiență energetică (PHPP – Passive House Planning Package) | Autorizație de construire (Certificat de Urbanism, avize, DTAC – Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) | Proiecte tehnice de specialitate (arhitectură, structură, instalații sanitare, electrice, ventilație, termice) | Verificare proiecte, Execuție

croquis fațada sud | proporții

Timp - o casă se construiește în timp și cu răbdare

 • 7 luni | Proiectare și obținere autorizație de construire |
 • 6 luni Execuție casă - fundații, pereți, acoperiș, tâmplării
 • 3 luni | Execuție finisaje interioare & mobilier
 • 12 luni | Finalizare amenajări exterioare și peisagistică

Casa cu-minte a pus accentul pe detalii care nu se observă la prima vedere, dar care se simt la nivel de confort și locuire precum: proporții, lumina naturală, designul interior, utilizarea materialelor prietenoase cu mediul, reducerea consumului energie și a facturilor. Totul pentru confortul și sănătatea casei pe termen lung și a beneficiarilor care se pot bucura la maxim de timpul petrecut acasă.
Casa cu-minte nu este despre formă. Casa cu-minte este despre esența conceptului de “acasă”: protecție, stabilitate, lumină, căldură, ventilație naturală, confort, gamă redusă de materiale. Principii care trec testul timpului.

Principii pentru reducerea consumului de energie | studiu de caz

 • 1 | Orientarea casei | lumina naturală

Casa cu-minte urmărește lumina. Orientarea casei pe teren este premisa de la care pornește conceptul de arhitectură împreună cu înțelegerea nevoilor și dorințelor beneficiarilor.
În acest caz, terenul este dispus la intersecția a două străzi, cu latura scurtă a parcelei orientată spre nord. Prin urmare, la nivelul distribuției spațiilor interioare spre nord se află spațiile tehnice, spațiile servante ale casei: vestibulul de acces, spațiul tehnic, baie, saună. Toate cele trei dormitoare beneficiază de lumina dimineții, iar bucătăria și biroul se bucură de lumina de apus. Livingul este orientat către sud și către grădina generoasă.

Lumina naturală aduce un aport semnificativ de căldură pe timpul perioadei reci, iar pentru diminuarea căldurii pe timpul verii am propus obloane care au rulourile ascunse în grosimea peretelui atunci când nu sunt utilizate.

Legătura dintre interior și exterior este realizată prin zonele vitrate generoase, prin alegerea de a dezvolta la nivelul solului toate spațiile de locuit. Toate spațiile sunt la același nivel și se asigură continuitate și un confort mai mare locuirii.
În centrul casei este dispus locul de luat masa care se poate extinde când sunt petreceri ale familiei. Este locul de întâlnire al întregii familii și prietenilor și este centrul de greutate al casei.

concept funcțional | separarea și gruparea spațiilor servite și a celor servante în funcție de soare

Proporția casei

 • 2 | Termoizolarea anvelopantei clădirii

Zona Ilfov se încadrează în zona climatică II, cu minime de până la -15 ̊Celsius.
Pentru a reduce pierderile de căldură ale casei pe timpul iernii și evitarea încălzirii excesive pe timul verii ale casei, este necesară o bună termoizolare a întregii anvelopante: pereți, acoperiș, contactul cu solul.
În acest caz, am folosit o structură din lemn tip timberframe izolată cu vată minerală dispusă între structura deasă. La exteriorul acestei structuri s-a dispus un alt strat de termoizolație bazaltică. În total se ajunge la o grosime a pereților exteriori de 35 cm.
Acoperișul este elementul cel mai expus la soare și prin care se pierde cel mai repede căldura din cauza aerului cald care se ridică. Am analizat raportul dintre volumul clădirii și pierderile care apar prin acoperiș și a rezultat o termoizolație de 30 de cm care urmărește pantele acoperișului și a fost necesară și termoizolarea peste planșeul parterului.

Practic întreg podul care de obicei se supraîncălzește vara și prin care se pierde căldură vara este izolat de restul casei. Este un spațiu-tampon între interior și exterior.
Pentru pardoseală, termoizolarea este din polistiren și asigură distanțarea față de placa de beton și continuitatea termoizolației.
Pentru subsol, încă de la faza de concept și dispunere a spațiilor, am ales să fie așezat în afara perimetrului casei pentru a diminua punțile termice și pentru a-l izola. Din punct de vedere funcțional, subsolul este în legătură cu grădina din exterior și cu bucătăria. Subsolul este ușor accesibil și din exterior și din bucătărie.

Continuitatea termoizolației se studiază la nivelul secțiunilor pe tot conturul casei a.î. să nu rămână zone expuse.

secțiune caracteristică | continuitatea termoizolației și a etanșeității
 • 3 | Etanșeitatea

Un alt principiu pe care l-am urmărit, propus și executat a fost etanșeitatea, spațiul să fie perfect închis, să nu piardă aer.
Unele dintre cele mai vulnerabile zone sunt ferestrele și ușile pe la care se poate pierde destul de mult aer cald/rece.
Pentru verificarea acestei proprietăți sunt necesare teste în șantier pentru remedierea în timp util a remedierilor.
Pentru a testa etanșeitatea unei clădiri se fac teste blower-test-door în timpul șantierului, după montarea tâmplăriei. Practic se introduce un gaz colorat în interior și apoi se poate observa cu ochiul liber pe unde se circulă aerul și unde sunt pierderi. Există mai multe sisteme de etanșeizare: benzi de etanșeitate, membrane, adezivi care se folosesc uzual.

 • 4 | Sistemele de instalații – utilizarea soarelului, vântului, apei, solului. Clasificare

Sisteme utilizate pentru acest proiect au fost: sistem de ventilație prin pardoseală cu recuperator de căldură. Sistemul de încălzire este prin pardoseală și este cuplat cu pompă de căldură aer-apă pentru un randament optim.
Din punct de vedere al instalațiilor de producere a energiei electrice, am propus folosirea de panouri fotovoltaice doar pe partea estică a acoperișului conform calculului de specialitate corelat cu necesarul casei și cu investiția necesară.
De asemenea, am implementat parțial un sistem de automatizare BMS- Building Management System- pentru control, urmărire a celor mai importanți parametri ai casei: temperatură și iluminat.

 • 5 | Execuția – montajul corect

Șantierul este momentul în care toate ideile, gândurile, planurile trec de la nivelul de desen la formă.
Șantierul este momentul adevărului.
Este etapa cu cele mai multe provocări: începând de la stabilirea bugetelor, găsirea echipei de constructori, stabilirea termenelor de livrare, realizarea adaptărilor necesare pentru unele schimbări și până la rezolvarea problemelor diferite, obstacolelor. Haosul și dinamica pot genera stres, conflicte, multe neprevăzute.

Este important să se definească scopul comun, să realizăm că există soluții pentru problemele inerente, și să fie o comunicare continuă între beneficiar-echipa de proiectare și constructor.

În cazul acestei case, beciul și fundația s-au turnat în sit, iar tot ce a însemnat suprastructura, pereți și acoperiș a fost executat în fabrică de Dimmer pe structură tip timberframe formată din stâlpișori din lemn dispuși la, în interiorul cărora s-a așezat vata minerată și s-au închis cu plăci aglomerate din lemn la interior și DHF (High Density Fiber) la exterior. Montajul suprastructurii a durat aproximativ 2 săptămâni. Practic, montajul a fost ca un lego uriaș, la scara 1 la 1. În acest caz, implicarea și determinarea beneficiarilor a fost exemplară.

planul general | continuitatea spațiilor

Concluzie

Casa cu-minte nu este despre a demonstra ceva cuiva sau despre a părea de un anume nivel. Aici, este mai important ceea ce nu se vede, dar care se simte la nivel de locuire, confort, lumină. Casa cu-minte este despre acasă, despre acel loc unde revenim cu drag și care ne protejează și înfrumusețează nu doar viața de zi cu zi ci ne îndeamnă să ne construim viitorul dorit și să acumulăm aminitirile de suflet.
Casa cu-minte este despre arta de a trăi frumos, este despre suflet.

.

< >

Stay in the know. Straight to the point.

Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare

chevron-down