Clima va continua sa se schimbe de-a lungul timpului. Amploarea schimbarilor climatice viitoare si impactul acestora va depinde de eficienta implementarii acordurilor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Este important sa se asigure strategii si politici adecvate pentru adaptarea cladirilor, fie ele noi sau existente. Acest lucru este necesar pentru a reduce riscurile asociate fenomenelor climatice extreme, atat celor actuale, cat si celor prevazute.
Conform Serviciului de Schimbari Climatice Copernicus (C3S), luna aprilie 2024 a fost cea mai calda aprilie inregistrata vreodata la nivel global, cu o temperatura medie a aerului la suprafata de 15,03°C, cu 0,67°C peste media pentru perioada 1991-20201. Aceasta este a unsprezecea luna consecutiva care stabileste un record de temperatura pentru luna respectiva.
In Europa, temperatura medie pentru aprilie 2024 a fost cu 1,49°C peste media pentru perioada 1991-2020, facand-o a doua cea mai calda aprilie inregistrata pe continent. Temperaturile au fost cele mai ridicate in regiunile estice ale Europei, in timp ce Islanda au avut temperaturi sub medie.
Obiectivul general stabilit la nivelul Uniunii Europene este de neutralitate climatica pentru anul 2050 conform metodologiei adoptate si in Romania. Prin urmare, au rezultat o serie de studii si masuri de luat in calcul pentru alinierea la acest obiectiv ambitios.
Studiul de imunizare la schimabrile climatice se solicita in cadrul programelor cu finantare prin PNRR si face parte din metodologia de neutralitate climatica cu tinta anul 2050. In consecinta, este obligatoriu in situatia solicitarii de finantare UE.
Studiul de imunizare la schimbarile climatice prevede analiza din mai multe perspective ale unei cladiri si cum corespunde aceasta la schimbarile climatice. Principalele variabilele climatice studiate sunt:
Parte a studiului DNSH (Do no Significat Harm), procesul este impartit in doi piloni: atenuare si adaptare. Pentru fiecare pilon se propun masuri specifice constructive dupa faza de examinare si analiza detaliata. Rezultatul se concretizeaza intr-un studiu sub denumirea Studiu privind imunizarea la schimbarile climatice.
Intrucat pentru investitiile in infrastructura asigurarea imunizarii la schimbarile climatice reprezinta cerinta de eligibilitate a proiectului, Studiu privind imunizarea la schimbarile climatice vine in completarea studiului DNSH argumentand ca investitia nu va aduce prejudicii mediului contribuind la obtinerea unui fond construit sanatos care va face fata provocarilor din viitor.
Reducerea riscului de dificultati legate de aceste aspecte necesita masuri specifice. De asemenea, este important sa prevenim si sa diminuam daunele in cazul incidentelor cauzate de efectele schimbarilor climatice. De exemplu:
Practic, principiul preventiei se aplica si in acest caz. Sa previ este mai sigur si mai usor decat sa repari. Dar pentru a prevenii, e necesar sa stii de unde si cand sa folosesti informatii relevante.
Dezvoltarea durabila este un subiect de interes pentru echipa Studio ae . In cadrul echipei interne avem competente care acopera acest vast domeniu: audit energetc, audit de mendiu, studii DNSH, avize de mediu complexe.
Cu calificarile si atestarile noastre, abordam proiecte complexe, promovam solutii si aducem contributii semnificative la dezvoltarea proiectelor de succes.
Nerespectarea obligatiei de a realiza studiul de imunizare a cladiri la schimbarile climatice are ca si consecinta pierderea finantarii cu pana la 100%.
Mediul construit consuma aproximativ 40% din resursele energetice pentru incalzire, racire, menteneta si asigurarea unui confort optim pentru oameni. Schimbarile climatice afecteaza inclusiv constructiile.
Efectele acestor fenomene in continua evolutie. Se observa degradari accentuate si asupra cladirilor, motivand autoritatile si proiectantii de specialitate sa adopte masurile necesare ca in viitor cladirea sa se comporte corespunzator.