Acordam o atentie deosebita scarilor pentru ca fac atat legatura intre etaje, dar si diferenta in orice proiect de arhitectura. Aceste scari interioare sunt elemente care ofera continuitate si accesabilitate unui proiect, unei cladiri. Ele fac legatura in plan vertical si in acelasi timp asigura comunicarea intre niveluri. Ne permit miscarea spre inaltime si, in plus, de sus descoperim noi perspective.
De la teorie la practica, de la formule la calculul aplicat, de la desen la executie si de la imaginatie la structura, fiecare etapa implica un efort coordonat pentru executia unei scari. Detaliile trebuie atent integrate si asamblate, iar in acest proces, numeroase elemente si persoane sunt implicate pentru a asigura realizarea corecta. Fiecare proiect este unic in felul sau si vine cu provocari noi la care gasim si implementam cele mai bune solutii. Ne plac scarile in diversele lor forme si materiale si speram ca acesta se vede in calitatea proiectelor realizate.
Scara elicoidala a fost realizata de la zero ca parte a unui proiect ce a presupus o ampla renovare si consolidare a cladirii. A fost scara cu cele mai multe emotii in proiectare si santier.
Scara incepe de la nivelul subsolului si este alcatuita din doua rampe. Prima rampa urca de la subsol pana la parter, iar a doua face legatura intre parter si supanta.
Prin conceptul arhitectural am propus forma elicoidala pentru a crea o legatura cu cladirea existenta. Cladirea, construita in anii ‘30, avea o bolta din beton turnat in cofraj de lemn. A fost important ca scara sa fie vizibila de la intrare si sa fie spectaculoasa, sa fie un element central, sculptural, al compozitiei.
Structura acestei scari interioare este realizata din beton armat, iar balustrada este, de asemenea, din beton. Scara se desfasoara pe doua niveluri: de la subsol la parter si de la parter la etajul partial de tip supanta. O problema deosebita a fost calculul din punct de vedere al stabilitatii structurale. Inginerul de structura Ing. Relu Iordan impreuna cu dl. expert Dan Capatina au evaluat si calculat multe variante si secenarii a.i sa functioneze si sa se poata executa.
Frumos, frumos, dar cine o va executa? Am avut o echipa de executie de exceptie. Unul dintre ingineri a venit dupa finalizarea scarii impreuna cu tatal sau sa-i arate scara si sa o testeze daca este confortabila si pentru persoane mai varstnice. A fost un moment emotionant.
Etapele de constructie au fost stabilite de dl. inginer Ion Moga, responsabil cu executia acestei scari interioare. Dupa ce a studiat proiectul cu atentie, a decis sa toarne betonul in mai multe faze scara. Altfel, era riscul sa alunece betonul datorita formei elicoidale. Pentru cofrarea cu lemn, a adus o echipa de dulgheri priceputi din judetul Iasi care au facut un schelet circular in care s-a turnat betonul rampei. Scara poarta acum amprenta si fladerul lemnului folosit in santier.
A construi este si despre mandria si bucuria impartasita, despre a urca mai multe trepte profesionale o data cu acesta scara. Si la propriu si la figurat, cred ca fiecare participant a urcat deoarece am reusit din prima incercare executia scarii.
Arhitectural, am mizat de folosirea a cat mai putine materiale, ca intr-o sculptura turnata dintr-o singura miscare. Materialele utilizate au fost doar betonul si granitul fiamat care are calitati antiderapante. De asemenea, granitul este o piatra care se comporta bine in mentenanta si a fost debitat special pe dimensiunile din santier.
Fiind un spatiu comercial, scara a trebuit sa respecte si normele de securitate la incendiu. Am masurat zona pasajului, unde latimea necesara de trecere a fost de 80 cm masurata la distanta fata de exteriorul si interiorul „cercurilor” scarii. Astfel, treptele trebuiau sa se incadreze intre 18 si 40 cm. Am verificat si latimea treptelor in mai multe puncte pentru a putea functiona perfect si ca scara de evacuare. In plus, verificarea formulei 2H+l care calculeaza raportul dintre doua inaltimi de treapta si o latime se incadreza intre 62 si 64 cm.
(vezi proiectul complet Domenii Concept Store https://studioae.ro/proiecte/domenii-concept-store/)
Conceptul de arhitectura a propus pastrarea elementelor de structura a scarii si schimbarea completa a finisajelor pentru trepte, contratrepte, elemente de balustrada si montaj.
Tinand cont de numeroasele constrangeri, am conceput un material cu doua fete pentru parapetul balustradei, care sa urmeze curbura acestei scari interioare. Pe fata exterioara, am propus o tabla de culoare gri antracit. Pentru fata interioara, am optat pentru lemn, aplicat sub forma unui furnir curbat pe foaia metalica. Astfel, impreuna realizeaza un nou material cu doua fete, curbat si care amplifica prezenta scarii in lobby-ul de la intrare.
Imaginile before & after sunt si un exemplu si despre sustenabilitate, despre cum in loc sa demolam putem sa reparam si sa inlocuim partile unei cladiri.
In cazul acestui proiect, scara existenta a fost construita in perioada comunista, in anii ’70-80. Am pastrat si reconditionat treptele din mozaic. Materialele noi, precum ardezia, sticla si lumina, contribuie la aspectul modern al scarii interioare. Una dintre cele mai dificile etape a fost turnarea mozaicului direct in locul stabilit. A fost necesara o slefuire atenta, astfel incat rezultatul final sa fie cat mai apropiat de mozaicul original. Am mizat si pe contrastul dintre ocrul mozaicului si griul antracit al ardeziei. De asemenea, pentru contratrepte, am mizat tot pe un gri inchis.
De asemena, ca detaliu ascuns, am propus un iluminat care urmareste mana curenta si care marcheaza frumusetea ardeziei naturale cu toate texturile si variatiile acesteia. (vezi proiectul complet Up grade Cotroceni https://studioae.ro/proiecte/up-grade-cotroceni/)
In cazul acestei scari interioare, conceptul de arhitectura este sa creeze senzatia de plutire, pe cele trei etaje pe care se desfasoara, parter, etaj 1 si etaj 2 retras. Prinderea treptelor este ascunsa, printr-o structura metalica fizata in peretele structural de beton. Finisajul din lemn masiv imbraca structura astfel incat sa creeze imaginea unui singur material. Toate elementele sunt reduse ca gest la minimum.
De asemnea, la aceasta casa am folosit incalzirea in pardoseala si am studiat in sectiune inaltimile de nivel pentru a respecta formula 2H+L. Aceasta scara are 18 trepte cu dimensiunile 27.5 cm x 17.4 cm, deci respecta formula de “confort” 17.4 x 2 + 27.5 = 62,3! Latimea scarii este de 110 cm, deci ramane un pasaj liber de peste 90 de cm intre mana curenta si cablurile de agatare.
Iluminatul cu fante insoteste scara pe toata desfasurarea ei. In acest caz si golul, lipsa contratreptei materializate si a structurii vizibile conduce la o imagine atemporala.
Avand in vedere ca scara are mai mult de 16 trepte, este necesar, conform normativelor, sa includem un podest de odihna. Pentru a asigura comoditatea, am ales sa amplasam acest podest dupa primele trei trepte. Astfel, respectam si regula conform careia numarul treptelor pana la podest trebuie sa fie impar. (vezi articolul despre proiectarea scarii)
Cele patru exemple de mai sus arata cum reusim sa suprapunem normativele, geometria si matematica scarilor, precum si destinatia spatiilor. Toate acestea sunt integrate pentru a ne asigura ca ne putem bucura de spatiile construite in deplina siguranta. Mai simplu spus, sa nu ne mai impiedicam.
Scarile prezente zi de zi in viata noastra noastre ne urca si ne coboara prin spatii si cladiri. In spatele frumusetii, utilitatii si comoditatii lor sunt formule de matematice si geometrie, alegeri de finisaje si materiale care ne pot inspira in fiecare zi.
Cele trei articole dedicate scarilor pe blogul nostru sunt create pentru a ne ajuta sa invatam cum sa analizam, sa observam si sa aplicam corect principiile de proiectare si constructie ale unei scari. Indiferent de forma, materialele, perioada sau stilul abordat, aceste principii raman esentiale pentru o executie corecta si utilizare fara accidentari.
In final, daca respectam regulile si matematica scarii, avem sanse sa obtinem si o scara frumoasa care creste valoarea elementului arhitectural. Fotograf proiecte prezentate arhitect Sabin Prodan
Text articole despre scari arhitect Elena Ștefănescu
Proiectele prezentate ca ilustrare sunt realizate de echipa Studio ae
Va mai pot interesa si urmatoarele articole pe acelasi subiect:
https://studioae.ro/blog/scara-in-arhitectura-element-central-si-simbolic/
https://studioae.ro/blog/proiectarea-scarilor-cum-se-calculeaza/